Magyarországon 35 település csatlakozott az idei Föld órája akcióhoz, amellyel a klímaváltozás ellen és a természet védelme mellett kívánnak mozgósítani.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi Híradójában azt mondták: szombat este 187 országban kapcsolták le összesen több mint 12 ezer középület, látnivaló díszkivilágítását, hogy felhívják a figyelmet klímaváltozás negatív hatásaira.A világ legnagyobb környezetvédelmi akciójában magyar települések is részt vettek. A Müpa színpadán a Párizs éjjel című előadás végén a szereplők szimbolikusan lekapcsolták a főváros fényeit, este fél 9-kor a Lánchíd és a Mátyás-templom díszkivilágítását is lekapcsolták egy órára - hangzott el az M1-en.

Millenniumi emlékmű a Föld órája elnevezésű akció előtt kivilágítva (balra), és az akció idején, kivilágítatlanul 2018. március 24-én este.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira. Idén a világ legnagyobb önkéntes akciója a természeti értékekre hívta fel a figyelmet, bolygónk biológiai sokféleségének megőrzését állította a középpontba.

Sötétbe borult a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa (Kalifa-torony) az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Dubajban a Föld órája nevű akció idején, 2018. március 24-én.Forrás: MTI/EPA/Ali Haider

A héten több ENSZ-jelentés is arra figyelmeztetett, hogy az emberi tevékenység nyomán drasztikusan csökken a Föld növény- és állatvilágának sokszínűsége, ami komoly fenyegetést jelent a világnépesség élelmiszer-, ivóvíz- és energiaszükségletére is.
Az állati, illetve növényi fajok több mint felét veszélyezteti kihalás a legnagyobb biodiverzitású régiókban, ha így folytatjuk - figyelmeztetett Dermot O'Gorman, a Föld óráját világszerte összehangoló Vadvédelmi Világalap civil szervezet munkatársa.