Orbán Viktor: Ha az ország elhibázza a döntést április 8-án, akkor megáll a gazdasági fejlődés

ORBÁN Viktor Ongropack Szirmabesenyő
Szirmabesenyő, 2018. március 27. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. szirmabesenyői gyárának avatásán 2018. március 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ha Magyarország elhibázza a döntést az április 8-ai választáson, és a nyugat-európai irányba kanyarodik a bevándorláspolitika, akkor a magyar gazdaság fejlődése megáll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szirmabesenyőn, a PVC műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. telephely-beruházási projektjének avatóünnepségén.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szavai szerint, ha azok kerülnek kormányra, akik Magyarországot bevándorlóországgá alakítanák, akkor az összes meglévő gazdasági erőforrás a bevándorlóország felépítésére megy majd.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Ongropack Kft. szirmabesenyői gyárának avatásán Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

- Akkor nem lesznek milliárdok, sőt százmilliók sem, sőt tízmilliók sem, amit magyar vállalkozások rendelkezésére tudnánk bocsátani, hogy abból magyarok ezreinek és tízezreinek munkahelyeket tudjanak teremteni - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Mielőbbi súlycsoportváltás

A miniszterelnök értékelése szerint Magyarország újraiparosítása jó ütemben halad, olyan tempóban, amelyet nyolc éve kevesen hittek volna, ráadásul ma már nem csak a külföldi multinacionális cégek beruházásairól szólnak a hírek, egyre több ugyanis a nemzetközi versenyben is helyt álló magyar vállalat.

- jelentette ki, majd a következő néhány év iparfejlesztési programját vázolva úgy fogalmazott: a cél a magyar cégek mielőbbi "súlycsoportváltása", vagyis hogy amelyek eddig "pehelysúlyúak voltak, lépjenek fel a középsúlyba", "a középsúlyúak pedig jussanak fel a nehézsúlyúak közé".

Orbán Viktor szerint erre minden esély meg is van, mert

a rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb gazdaságfejlesztési programját indították el.

- A mi szívünkhöz azok a beruházások állnak a legközelebb, amelyeket magyar emberek valósítanak meg - mondta, hozzáfűzve, hogy a mostani szirmabesenyői beruházás a magyar vállalkozások önbecsülését is fejleszti.

Az egyik leggyorsabban fejlődő térség

Az Ongropack Kft. projektjét méltatva Orbán Viktor úgy fogalmazott, mindig is így képzelte el Magyarország jövőjét, hogy ilyen üzemekből áll majd: magyarok tervezték, építették, működtetik, magyarok dolgoznak benne, és magyar családi tulajdonban van. Ebből kellene még néhány ezer - tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy

Észak-Borsod az ország leggyorsabban felzárkózó térsége,

és meggyőződése, hogy Északkelet-Magyarország pedig az egyik leggyorsabban fejlődő térség lesz a következő években.

- Ha így folytatják, akkor pár éven belül olyan iparközpontokkal fognak versenyezni, mint Győr vagy Kecskemét - mondta, kormányzati támogatást ígérve ehhez. Hangsúlyozta, gazdasági-stratégiai cél, és egész Magyarországnak érdeke, hogy ez a térség az egyik legfontosabb gazdasági központtá erősödjön vissza.

A kormányfő szavait azzal zárta, nem szeretné, ha a borsodi régió és az egész ország visszacsúszna oda, ahonnan a rendszerváltáskor elindult.