Balog Zoltánnak átadták a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét

A kitüntetést Elżbieta Rafalska, a Lengyel Köztársaság család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős minisztere adja át.
Balog Zoltán átveszi a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét
Vágólapra másolva!
Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere átvehette a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét. A kitűntetést Elzbieta Rafalska, Lengyelország család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszter adta át.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes ceremóniára a a budapesti lengyel nagykövetségén került sor.

Balog Zoltánnak a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában tett kiemelkedő teljesítményéért ítélte oda Andrzej Duda lengyel államfő a kitüntetést.

Jerzy Snopek lengyel nagykövet laudációjában kiemelte, hogy

Balog Zoltán nevéhez számos, a lengyel-magyar barátságot előmozdító kezdeményezés fűződik, politikai és társadalmi szinten egyaránt.

Részt vett kisebb helyi és nagyobb, országos projektek megvalósításában, kezdeményezte, összehangolta és végigkísérte az idén megvalósult, közös magyar-lengyel Waclaw Felczak Alapítványt. Sohasem tagadta meg a segítséget a Magyarországon élő, rászoruló lengyelektől.

- mondta a nagykövet, hangsúlyozva a miniszternek a magyarországi kisebbségekhez, nemzetiségekhez fűződő különleges viszonyát, ami a Magyarországon élő lengyelek számára is nagy ajándék.

Balog Zoltán átveszi a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét Fotó: Hirling Bálint - Origo

Elzbieta Rafalska hosszasan méltatta a két minisztérium együttműködését és a Balog Zoltánnal az elmúlt évek folyamán kialakult személyes baráti kapcsolatát. Emlékeztetett Balog Zoltán kiemelkedő szerepére a 2016-2017-es lengyelországi Magyar Kulturális Évad megszervezésében és lebonyolításában.

Kiemelte a két minisztérium közötti együttműködést a családpolitika területén,

ahol a magyar példák alapján "

Mint mondta, a visegrádi együttműködésben a családpolitika terén Balog Zoltán "az értékek iránymutatója".

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere Fotó: Hirling Bálint - Origo

Balog Zoltán köszönőbeszédében elmondta, hogy már fiatalon kapcsolatba került Lengyelországgal. Különösen megragadta őt református létére II. János Pál pápa személyisége és munkássága. A lengyelországi szükségállapot 1981. december 13-i bevezetésekor hosszabb kiküldetésben az NDK-ban tartózkodott, ahol magyar ösztöndíjasoknak istentiszteletet és egy éven át hetente közös imát szervezett a lengyelekért, amiért a keletnémet belbiztonság (Stasi) kihallgatta és megfigyeltette.

Elmondta, hogy az elmúlt években, miniszterként, különböző európai uniós összejöveteleken a lengyel résztvevővel sokszor magukra maradtak, amikor közösen álltak ki különböző ügyekben. De ezt az összefogást szavai szerint

- mondta.

Az ilyen közös ügyek közül kiemelte a

férfi és nő életközösségén alapuló családot, a migráció helyett a gyermekvállalást és a családok támogatását, valamint azt a meggyőződést, hogy Európa jövője a keresztény hagyományok és kultúra megerősítésében van.

A magyarok mindig úgy tekintettek a lengyelekre, mint akik politikailag, kulturálisan és a kereszténységben is erősebbek, mint a magyarok, és jó, ha az embernek ilyen erős barátja van - fejezte be beszédét Balog Zoltán.