A szokásosnál több részeg sofőrre számítanak a rendőrök a húsvéti időszakban. Erről a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője beszélt mai sajtótájékoztatóján. Azt is mondta, helikopterről is figyelik majd az utakat.

Húsvét hétfőn locsolás szokott lenni, és ebből arra következtetünk, hogy aznap nagyobb számban jelenhetnek meg ittas vezetők, akiket nem szeretnénk a közutakon látni "
- mondta az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, Óberling József mai sajtótájékoztatóján. Azt is hozzátette, hogy 2018 egy különleges év, a nagypéntekkel együtt már négy napos a hosszú hétvége.

A rendőrök arra számítanak, hogy már csütörtök délután megkezdődik a hosszú hétvége, ezért sokkal több autósra számítanak az utakon. Azt ígérik, segíteni fognak nekik, hogy ne alakuljanak ki nagyobb dugók.

Az ittasság a rendőrség szempontjából a zéró tolerancia kategóriájába tartozik. Így mindenkivel, aki úgy vezet autót, hogy előtte szeszes italt fogyasztott a törvény adta lehetőségekkel el fogunk járni"-  mondta el Óberling, aki kiemelte azt is, hogy az elmúlt hét évben csökkent azoknak a baleseteknek a száma, amelyek részeg sofőrök miatt történtek, és sérültjei is voltak:

2010-ben még a balesetek 11,5 %-át ők okozták, tavaly 8,5 % volt ez az arány.

 

Forrás: police.hu

„A sofőrök többsége megértette, hogy ittasan vezetni nem bocsánatos bűn és nem biztonságos"

- tette hozzá.

Négy nemet kell mondani

Hogy a balesetek száma tovább csökkenjen, arra is figyelmeztet a rendőrség, hogy mikor mondjunk nemet.

  • Ne vezessünk, ha alkoholt fogyasztottunk
  • Ha tudjuk, hogy a sofőr ivott, akkor ne üljünk be a kocsijába, illetve
  • Ne engedjük vezetni és ne adjuk oda a saját autónkat ittas embernek
  • Senkit se kínáljunk alkohollal, akiről tudjuk, hogy vezetni fog
Forrás: police.hu

A rendőrség csütörtökön és húsvét hétfőn helikopterrel is figyeli az utakat.
A sajtótájékoztatón arról is beszéltek, hogy hol lehetnek dugók. Ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy az ünnepek alatt is útfelújítások lesznek, elsősorban M1-es autópálya Komárom- Esztergom megyei szakaszán, itt alakulhat ki torlódás.