Hódmezővásárhelyen méltatlanná válna egy városvezető olyan kijelentések után, mint amit Janiczak Dávid tett Ózdon - mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az Origo kérdésre. Szóba került még Vona Gábor és a II: János Pál pápa elleni merénylet egyik vádlottja közötti kapcsolat is. 

Lázár János szerint Hódmezővásárhelyen nem fogadnák el Janiczak Dávid nőket megalázó kijelentését, de most az ózdiak véleménye a fontos - mondta az Origo kérdésére a miniszter. Janiczak Dávid erőszakosságát nem tartja elfogadhatónak Lázár János. Arra a kérdésünkre, hogy indítanak-e vizsgálatot a hazai titkosszolgálatok, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy Vona Gábor a II. János Pál pápa elleni gyilkosság egyik vádlottjával ápol szoros kapcsolatot azt felelte, az felelősségi körébe tartozó hírszerzés nem indít ilyen vizsgálatot. 

Nem lesz betelepítés

Bolgár elnökség javaslatát elutasítja a magyar kormány, mivel a határőrizettel kellene foglalkozni, és nem a szétosztási mechanizmussal – mondta Lázár János. Semmilyen kvótát és betelepítést sem tudunk támogatni – tette hozzá. Magyarország továbbra is elutasítja az ENSZ migrációs csomagját, és ellenzi azt is, hogy EU egységes állásponttal jelenjen meg ebben a vitában – mondta Lázár. A bevándorlás és a migráció rossz dolog, mindenkit helyben kell megsegíteni – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János szerint is elfogadhatatlan Janiczák Dávid nőket megalázó kijelentéseForrás: MTI/Bruzák Noémi

Soros emberei

Lázár János arról is beszélt, Orbán Viktor javasolta az egységes kiállást Oroszországgal szemben az Európai Tanács ülésén. A diplomaták kiutasítása az Egyesült Királyság javaslatára történt. Soros György kapcsán kijelentette, Magyarországon 2000 olyan aktivista dolgozik, akiket az amerikai tőzsdespekuláns pénzel. Ők különböző érdekből akarnak a hazai belpolitikai folyamatokba beavatkozni – tette hozzá. Valósak azok a hírek, miszerint Sorosék mindent elkövetnek Brüsszelben is a hazai folyamatok befolyásolására. A nyílt társadalom alapítvány nem transzparens módon beavatkozik az Európai Bizottság munkájába – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője.

A szegedi SZEVIÉP-ügyről Lázár azt mondta, hogy eddig közel 700 millió forintot fizettek ki a károsultaknak. A kormány döntött arról is, hogy szabályozza a magasházak építését, így a legmagasabb épület maximum 65 méter lehet. Mindez vonatkozik a folyamatban lévő projektekre – mondta Lázár János. A Bazilikánál magasabb épület nem épülhet Budapesten a kormány álláspontja szerint.