A napokban megkapják a háziorvosok a praxistámogatást

Vágólapra másolva!
A napokban megkapják a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátó fogorvosok a havi 130 ezer forintos praxistámogatást, amely március 1-jétől jár nekik - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az orvosi kamara elnökével közösen tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence közölte, ezzel az

Kifejtette: a háziorvosi praxisok finanszírozása évek óta nő, 2010 óta 70 százalékkal emelkedett az alapellátás támogatása.

- Az igazán nagy emelkedés az utóbbi években volt érezhető, hiszen már negyedik éve nő 130 ezer forinttal a háziorvosok támogatása - emelte ki.

A kormány betartotta, amit ígért

Rétvári Bence hozzátette: míg 2010-ben egy háziorvosnak havi 807 ezer forintból kellett gyógyítania, addig mostanra havonta 1,5 millió forintnál is több forrásból gazdálkodhat, és ez már érezhető emelkedés.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályok lehetővé teszik azt, hogy

az önkormányzatok elengedjék a háziorvosi vállalkozások iparűzési adóját,

ezzel is könnyítve gazdálkodásukat.

Bíznak abban, hogy az alapellátásnak juttatandó pluszforrások tovább tudják javítani az alapellátás színvonalát, és egyre több orvost győznek meg arról, hogy a háziorvoslást válasszák - tette hozzá.

Kiemelte,

a kormány szándéka, hogy tovább emelje mind a kórházi orvosok, ápolók fizetését, mind pedig az alapellátásban dolgozók bevételét,

hiszen ezek a béremelések nem hitelből vagy uniós forrásból, hanem a központi költségvetés forrásaiból tudnak megvalósulni. A kormány betartotta, amit ígért, és egy "radikális, érezhető" finanszírozásemelést hajtott végre - mondta Rétvári Bence.

Tárgyalnak az indikátorrendszerről

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kijelentette: a kormány felismerte, hogy az alapellátást meg kell erősíteni, így az utóbbi években jelentősen növelték a finanszírozást.

A kamara már 2007-ben jelezte a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottságát,

azonban az utóbbi években a kormány felismerte, hogy az alapellátás megerősítése alapvető népegészségügyi kérdés, és jelentős finanszírozásemelés történt - közölte.

Ugyanakkor hozzátette: nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik alkalmazottként dolgoznak, így hozzájuk a fenntartón keresztül kell megérkeznie a megemelt finanszírozásnak, ami még nem minden esetben biztosított. Ezzel kapcsolatban eredményes tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal - mondta.

Arra a kérdésre, hogy indikátorrendszerhez kötnék a finanszírozásemelés egy részét, Éger István azt mondta, az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy amíg nem összemérhető az alapellátásban a bérre eső bevétel a szakellátásban dolgozók bérével, addig az emelést rezsitámogatásként kell adni.

Azonban

sikeresen túl vannak az indikátorrendszer korszerűsítésén,

így "nyitott az út, és lassanként elkövetkezhet az az időszak", amikor figyelembe tudják venni a minőségi mutatókat, illetve a praxis méretét, az ellátotti betegszámot.