Kiállt Orbán Viktor mellett Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője

Orbán Viktor; WEBER, Manfred
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Orbán Viktor miniszterelnök
Vágólapra másolva!
A Figyelő legújabb lapszámában közölt interjút Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével. A politikus őszintén beszélt Orbán Viktor és a Fidesz szerepéről az európai politika alakításában, a migránsválság okozta krízisről és az április 8-i választásról.
Vágólapra másolva!

„Orbán Viktor Magyarország erős miniszterelnöke, aki élénkíti az európai politikai vitákat” - vélekedett Weber. Úgy látja, hogy Orbán kritikus szelleme olyan vitákat is felhoz, amelyekre nagy szükség van unióban, ugyanakkor a magyar miniszterelnök konszenzus kialakításra is törekszik. Kitért arra is, hogy az európai szocialisták hiába munkálkodnak a Fidesz Európai Néppártból való kizárásán. Szerinte a Fidesz erős partnere az EPP-nek és erős szövetséges a polgári értékek európai megvalósításában.

De mi a helyzet Berlinnel vagy Brüsszellel? – hangzott el a kérdés. Manfred Weber elismerte, hogy Berlin és Párizs szerepe kiemelkedő az Európai Unióban. Szorgalmazza viszont, hogy

az unió térjen vissza Helmut Kohl elvéhez, miszerint a nagy országok vezessék a kontinenst, de közösen a kisebb tagállamokkal.

„Együttműködés kell, nem dominancia” – hangsúlyozta Weber.

A legfontosabb a külső határok védelme

A migránskérdés kapcsán Weber közölte, hogy még 2018-ban politikai megoldásra van szükség. Leszögezte, hogy biztosítanunk kell a külső határok védelmét, valamint meg kell tudnunk, kik érkeznek Európába. Ebben Orbán Viktor élen jár, hiszen kerítéssel óvja a szerb-magyar határszakaszt, s ezért nem kritikákat, hanem támogatást érdemel - mutatott rá. Másfelől fontosnak tartja azt is, hogy a keresztény Európának a valódi üldözötteket segítenie kell.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Weber a migránskérdésben egyenrangú megoldásnak tartja a visegárdi országok rugalmas szolidaritását, az „európai” szolidaritással. Előbbiben a külső határok védelmére és az illegális migráció megállítására épül, míg utóbbi a migránsok felső korlát nélküli kötelező szétosztását jelenti. A V4-ek elképzeléséről azt gondolja,

azt az unióban igenis komolyan veszik, és ha felállt az új magyar kormány, akkor közösen fognak megoldást keresni.

Emlékeztetett azonban mindenkit, hogy az európai kultúra alapja a kereszténység, az már csak egy plusz, hogy az itt élő emberek szabadon gyakorolhatják a vallásukat.

Meg kell mutatni, hogy Európa segít az üldözötteknek, de szigorúan védeni kell a határokat is. „Különbséget kell tenni az illegális migráció, az embercsempészek, a maffia és a veszélyben lévő menekültek között” - mondta Weber, aki elismerte a visegrádi államok javaslatát, miszerint ne a menekülteket hozzák Európába, hanem a segítséget vigyék oda hozzájuk.

A párbeszéd a megoldás

Nemrégiben Merkel javasolta, hogy az EU következő költségvetési ciklusában a kifizetéseket a menekültek befogadásához kössék. Ezzel kapcsolatban Weber meg van győződve arról, hogy tévútra vezet az, ha az uniós kifizetéseket politikai kérdésekhez kötik. Szerinte a párbeszédben kell a megoldást keresni.

Ezért szorgalmazza például azt, hogy pozitívan tekintsenek Orbán Viktor elszántságára a határok megvédésében.

Az a döntő, hogy mindenki megőrizhesse kulturális önazonosságát, és mindez ne vezessen az idegenek olyan térnyeréséhez, mint Belgiumban vagy Franciaországban – húzta alá a politikus.

Üzent a magyaroknak is Weber. „Én azt szeretném, ha Orbán Viktort újraválasztanák” – mondta. Ugyan vannak pontok, amikben nem ért egyet a Fidesz álláspontjával, de ez nem is baj szerinte. Azt kívánja, hogy ezután is Orbán Viktor legyen a miniszterelnök.