Tőkés László: Jogérvényesítő küzdelmünk európai színtérre került

Vágólapra másolva!
Jogérvényesítő küzdelmünk végérvényesen európai színtérre került annak köszönhetően, hogy a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez több mint egymillió aláírás gyűlt össze – hangsúlyozta Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az aláírások sikeres összegyűjtése által a 2007-ben nemzetközi fórumokon is megkezdett munka, az európai őshonos kisebbségek védelme és ezzel együtt az erdélyi magyar közösség ügye minden eddiginél szélesebb körű támogatást élvez.

"Autonómiaharcunknak és mindennapi, kitartó jogérvényesítő küzdelmeinknek csak akkor lehetnek hosszú távú eredményei, ha ezeket nem csupán a bukaresti hatalommal szemben vívjuk meg, hanem európai támogatókra lelve nemzetköziesítjük" – fogalmazott.

Az, hogy egy ilyen kiemelten fontos nemzeti ügy mellett több mint egymillió aláírás gyűlt össze, reményt és új lendületet adhat a közös célok követéséhez és a vállalások teljesítéséhez – húzta alá a képviselő.

A kedd éjfélig tartó határidő lejártáig az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára támogatta aláírásával a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló, Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete nyilatkozata szerint több mint 1 millió ember erősítette meg aláírásával, hogy "igazságosabb és egyenlőbb Európát akar" az őshonos közösségek számára.

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió szavatolja a megszerzett jogokat és bátorítsa a joggyakorlatok megosztását.

A következő három hónapban a nemzeti hatóságok ellenőrzik az aláírásokat. Közmeghallgatás is várható az Európai Parlamentben, majd október 3-ig az Európai Bizottságnak közölnie kell álláspontját az üggyel kapcsolatban.

A Minority SafePack célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.