Az LMP újra és újra kiáll a bevándorlás mellett: a belváros lehet az első áldozatuk

2018.04.07. 13:53

Az LMP az elmúlt években számtalan alkalommal kiállt a bevándorlás mellett. Gyakorlatilag 2015-től folyamatosan a migránsok befogadása mellett álltak ki, nemcsak nyilatkozataikkal, de tetteikkel is.

Már a Magyarországot védő határzárat is ellenezték: 2015 júniusában Szél Bernadett arról beszélt, hogy „a kerítés nem humánus, és egyáltalán nem jelenti a menekültkérdés megoldását". Az LMP a kvóták mellett is kiállt, európai parlamenti képviselőjük, Meszerics Tamás, amikor 2015 áprilisában a kvótáról szavaztak az Európai Parlamentben, a betelepítés mellett tette le a voksát.

Sőt, Meszerics 2015 szeptemberében azt mondta, hogy

az LMP nem tudja máshogy elképzelni a válság megoldását, mint a kötelező kvótarendszer bevezetésével.

Az évek során az LMP álláspontja nem sokat változott a bevándorlás ügyében. Ezt jelzi, hogy Meszerics Tamás tavaly novemberben a Klubrádióban újra kiállt a betelepítés mellett: „Nagyjából kibontakozóban van egy olyan megoldás, amit a magyar közbeszédben le lehet egyszerűsíteni a kvótára. (...) Ez gyakorlatilag nem megy máshogy, mint hogy megállapítjuk, hogy mi lenne bármelyik tagállam számára a méltányos részvétel ebben az ügyben. Az pedig nem megy máshogy, mint kvótával."

Migránsokkal megtelt busz indulás előtt az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál 2015. szeptember 4-én.Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Ezek után nem meglepő, hogy az LMP össze akarja írni az üresen álló lakásállományt. Ha ugyanis - egy új kormány engedékenysége miatt - Magyarországra is több tízezer migránst telepítenének Nyugat-Európából, hirtelen rengeteg bevándorló azonnali elhelyezését kell majd megoldani. Értelemszerűen ebben azok a települések, kerületek járhatnak majd élen, ahol az LMP jelöltjei győznek.