A külképviseleteken 88,9 százalékos volt a részvétel

Választás Csíkszeredában
Egy férfi leadni készül szavazatát a csíkszeredai magyar főkonzulátuson.
Vágólapra másolva!
A külképviseleteken 88,9 százalékos volt a részvétel az országgyűlési képviselők választásán - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel vasárnap este.
Vágólapra másolva!

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) szavazhattak.

Összesen 58 310-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, közülük 51 854-en el is mentek szavazni, vagyis 88,9 százalékos volt a részvétel a külképviseleteken.


A legtöbb választópolgár Londonban szerepelt a névjegyzékben, 9707-en, közülük 8248-an el is mentek szavazni, vagyis a londoni részvétel 85 százalékos volt. Szintén nagyon sok választópolgár jelentkezett Münchenbe (8248), közülük 4527 szavazott is (88,7 százalék). Stuttgartban 3556, a névjegyzékben szereplő választópolgárból 3177 szavazott (89,3 százalék), Hágában pedig 95 százalékos volt a részvétel, mert 2498 választóból 2374 meg is jelent, hogy voksoljon.

Tizenhárom olyan külképviselet volt, ahol a névjegyzékbe vett valamennyi választópolgár elment szavazni: Addisz-Abeba (10 voksoló), Tripoli (10), Jekatyerinburg (10), Accra (11), Ulánbátor (11), Kazány (11), Minszk (14), Abuja (16), Taskent (22), Asztana (23), Baku (24), Lendva (30), Tbiliszi (42).Nyolcvan százalék alatti volt a részvétel - és ezzel a külképviseleti részvétel legalacsonyabbja - Jakartában (49 szavazóból 39 voksolt, 79,6 százalék), Wellingtonban (111 szavazóból 87 voksolt, 78,4 százalék), valamint Ottawában (120 szavazóból 94 voksolt, 78,3 százalék).

Egy férfi leadni készül szavazatát a csíkszeredai magyar főkonzulátuson. Forrás: MTI/Veres Nándor

A külképviseleti voksokat nem számolják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig a Nemzeti Választási Irodába szállítják, ahol azokat választókerületenként szortírozzák, és az átjelentkezők szavazataival együtt eljuttatják a megfelelő választókerületekbe.

Itt átadják az "utazó" szavazatokat a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri az "utazó" szavazatokkal, és így számlálja meg a szavazatokat, majd a szavazás szavazóköri eredményéről jegyzőkönyvet állít ki.

Molnár Gábor, a külképviseleti választási iroda tagja szavazólapokat válogat az országgyűlési képviselő-választáson a bécsi magyar nagykövetségen 2018. április 8-án. Forrás: MTI/Filep István

Amikor valamennyi szavazatszámláló bizottság (szszb) eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság szombaton megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.
Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a választókerületben keletkezett országos listás szavazatok számát és az egyéni választáson keletkezett töredékszavazatok számát is. Az erről készült jegyzőkönyvet eljuttatja a Nemzeti Választási Bizottsághoz.