A DK és az LMP akár ki is eshet

2018.04.08. 19:54

Az M1 aktuális csatorna műsorában megszólaltatott két elemző, Lánczi Tamás és Mráz Ágoston Sámuel nem vállalkozott becslésre arról, mely pártok lesznek a nyertesei a magas választási részvételnek.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője közölte, hogy a tapasztalatok szerint érdemben nem módosít a pártok támogatottságának arányán az ilyen növekedés, mivel az leképezi a korábbi pártpreferencia-arányt.

Szavazás a budapesti Kertész utcábanFotó: Polyák Attila - Origo

Véleménye alapján a Demokratikus Koalíció és az LMP aggódhat a magas részvétel miatt, "a tízszázalékos küszöböt pedig az MSZP-nek kell megugrania", de a jelek szerint sikerrel veszik ezt az akadályt.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint azoknak a pártoknak kell aggódniuk a magas részvételi arány miatt, amelyeknek jól körülhatárolható a szavazóbázisuk, tartalékuk azonban nincsen.

Utalt arra, hogy az általa várt, 70 százalék körüli végleges részvételi adatnál 56-57 ezer voksra van szükség egy százalék megszerzéséhez, ez pedig nehezíti az ötszázalékos küszöb elérését a kisebb pártoknak.

Hozzátette:nem lenne meglepve, ha ugyanazok a pártok jutnának be a parlamentbe, mint 2014-ben.