Netanjahu gratulált Orbán Viktornak és izraeli látogatásra hívta

2018.04.09. 15:27

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához - jelentette az izraeli sajtó. A beszélgetés során Netanjahu már egy közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra invitálta a magyar kormányfőt.

Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott.

Budapest, 2017. július 19. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a budapesti látogatása kapcsán tartott magyar-izraeli üzleti fórumon a Ritz-Carlton Budapest szállodában 2017. július 19-én. MTI Fotó: Mohai BalázsForrás: MTI/Mohai Balázs

Az elmúlt majdnem harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország Izrael egyik legfontosabb térségbeli partnere volt, de korábban utoljára Jichák Samír miniszterelnök járt Budapesten 1989-ben.
A kétoldalú kapcsolatokat azóta is kiemelkedően jónak tartják. Izrael jelezte, nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatja a magyarországi zsidó közösség fejlődését.