250 ezer külhoni szavazatra számít a Nemzeti Választási Iroda

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda legutóbbi összesítése szerint a beérkezett levélszavazatok száma meghaladta a 115 ezret. Becslések szerint összesen mintegy 250 ezer külhoni szavazat várható.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Iroda hétfő esti összesítése szerint a beérkezett levélszavazatok száma meghaladta a 115 ezret, a már feldolgozott adatok alapján az érvénytelen szavazatok aránya kevesebb, mint 15%, ami alacsonyabb a 4 évvel ezelőtti szavazásnál regisztrált csaknem 20%-nál. A feldolgozott levélszavatok 93.9 %-a a Fideszre érkezett.

Ugyan postai úton csak szombat éjfélig jöhettek a levélszavazatok, de a környező országokban a levélszavazatok túlnyomó részét a külképviseleteken adták le, és ezek csak a napokban érkeznek meg a Nemzeti Választási Irodához. Ez azt jelenti, hogy a külhoni magyar állampolgárok szavazataira vonatkozó végleges adatok a levélszavazatok feldolgozása után várhatók.

Becslések szerint összességében mintegy 250 ezer külhoni szavazat várható, ami a regisztrált állampolgárokhoz mérten, hozzávetőlegesen 70 százalékos részvételt jelenthet.