A mi támogatottságunk egyértelmű, az egyik legerősebb felhatalmazást kaptuk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján a parlamentben. A kormányfő kijelentette, hogy jelentős változások várhatóak a kormányzati szerkezetben, a következő három-négy hétben folytatja le a kormányalakítási tárgyalásokat. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy bízik a Matolcsy György fémjelezte gazdaságpolitikában.

Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik részt vettek a választások lebonyolításában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. A Fidesz elnöke kijelentette, a sajtó pedig segített abban, hogy minden üzenet eljusson a választókhoz. Orbán elmondta, minden parlamenti választás ünnep az ő nemzedéke számára, és ez a jövőben is így lesz. Az emberek bevonása a politikába sikeres volt az elmúlt években, főként a nemzeti konzultációk révén - tette hozzá. 

Orbán: A nemzetek Európája mellett állunk

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyarok úgy határoztak, hogy csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, "ez a döntés kötelez bennünket" - fogalmazott. Magyarország egy olyan nemzet, amely erős tagállamokból álló erős Európát akar - jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a kormánynak a nemzetek Európája mellett kell kiállnia, és nem az "európai egyesült államok" mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Új kormány, új emberekkel

A mi támogatottságunk egyértelmű, erős felhatalmazást kaptunk, sőt az egyik legerősebbet - ha nem a legerősebbet - az elmúlt 30 évben - mondta a Fidesz-KDNP eredményéről.

A kormányfő a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e módosítás a megismert tervezethez képest, erről majd a képviselők döntenek.  

A miniszterelnök egyúttal jelezte, "nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre". A kormányalakítással kapcsolatban kijelentette: jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, "nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal" készül kabinetet alakítani. A Fidesz elnöksége felhatalmazta őt a kormány megalakításához szükséges munka megkezdésére - közölte, hozzátéve: ez 3-4 hetet vehet igénybe. A következő ciklus demográfiai súlypontú lesz - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor: Bízom Matolcsy György gazdaságpolitikájában

A miniszterelnök elmondta, hogy a választások után beszélt Matolcsy Györggyel, arról, hogy a nemzetközi pénzpiacok mennyire pozitívan reagáltak a magyar választások eredményére. Orbán Viktor azt is mondta,

hisz a Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitikában.

Én a Matolcsy-féle iskolához tartozom, aminek alapja, hogy a pénzügyeket rendben kell tartani, a hiányt alacsonyan kell tartani, az adósságot pedig üldözni kell. Arra számíthatnak, hogy a költségvetési hiányt kordában tartjuk, az adósság pedig csökkenni fog

- mondta Orbán Viktor.

Többet kell dolgozni Budapesten

Az emberek döntöttek – mondta egy a választások tisztaságát érintő kérdésre Orbán Viktor.

Orbán ViktorForrás: MTI/Soós Lajos

A várható gazdaságpolitikáról azt mondta, hogy tovább folytatják az államadósság és a költségvetési hiány csökkentését. 

Többet kell dolgoznunk Budapesten - értékelte a fővárosi eredményeket a miniszterelnök. Nekünk Budapest nagyon fontos, szeretnénk több bizalmat szerezni - tette hozzá. 

Orbán Viktor kijelentette, hogy a bajor és lengyel kormánytól kapott konkrét segítséget a kampányban, így a következő időszakban velük szeretne a legszorosabb kapcsolatban lenni. Engem nem a németek, hanem a magyarok választottak meg - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 

Nem változik az alaptörvény

2010-ben összegyűjtöttem a legjobb gondolkodókat, hogy maradjon-e az alkotmányos parlamenti rendszer, vagy legyen-e elnöki rendszer, de akkor úgy döntöttek, hogy nem változtatnak. Ez a jövőben is így lesz - mondta egy másik kérdésre Orbán. Továbbá a miniszterelnök közölte, nem csak a fideszesek miniszterelnöke lesz, hanem a háromharmadé.

A Facebookon látható, Orbánt kritizáló videókkal kapcsolatban az mondta, hogy a közösségi média mindenki számára elérhető, mára mindenki újságíróvá vált. A választás a széles körben kapott üzenetek alapján dőltek el. A magyarok sok helyről kaptak üzenetet, az alapján döntöttek. Magyarország ilyen szempontból egy nyugati struktúrát követő ország - mondta egy másik kérdésre a miniszterelnök. 

Juncker is gratulált Orbánnak

Arra a kérdésre, hogy a magyar ellenzéki pártoktól kapott-e gratulációt, a miniszterelnök úgy reagált: ő ahhoz az iskolához tartozik, amely szerint ha valaki veszít, szokott gratulálni. "Ebben volt részem, nyilván lesz is majd a jövőben" - jegyezte meg, hozzátette ugyanakkor: "más iskolák is léteznek".
Azt azonban elmondta, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök telefonon gratulált neki, meg is hívta őt egy magyarországi látogatásra, amely egy-két héten belül várható. A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnését nem kívánta kommentálni, mert - mondta - nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a tulajdonosok majd eldöntik a magánkézben lévő médiumok sorsát.

A parlamenti demokrácia a legbiztosabb 

A magyarországi parlamenti választást ért EBESZ-kritikára csak annyit reagált: politikai véleményt fogalmazott meg a szervezet a magyar választásról, "köszönjük az észrevételt". Azt is kérdezték a miniszterelnöktől, hogy szerinte a CEU marad-e Budapesten, amire azt felelte: az új kormány erről a kérdésről még nem beszélt.

A választási rendszer méltányosságát firtató kérdésre megjegyezte, hogy a brit modellben a mostani magyar eredmény földcsuszamlásszerű lenne. Egyúttal közölte, hogy igyekszik a "háromharmados többséget" szolgálni.

Világossá tette továbbá - az elnöki rendszer esetleges bevezetését érintő felvetésre -, hogy változatlanul érvényes az a megfontolás, amely szerint a parlamenti demokrácia a legbiztosabb, a legátláthatóbb rendszer Magyarországon.