Teljes a felfordulás Biatorbágyon az óriási bomba miatt

2018.04.10. 16:01

Egy hatalmas, második világháborús bombát találtak Biatorbágyon egy általános iskola
udvarán. A területet széles körben kiürítették a rendőrök, sok embernek el kellett hagynia az
otthonát. Az sem kizárt, hogy a bombát a helyszínen kell felrobbantani.

Biatorbágyon, a Karinthy Frigyes utcai általános iskola felé sétálva már messziről látni lehetett a rendőrautókat és az útzárat. Az iskolát, és széles körben az egész területét kiürítették a rendőrök az iskola udvarán talált nagy,

feltehetőleg több mint 100 kilós bomba miatt. 

 Voltak, akiket kiküldtek a házukból.

Jöttek a rendőrök, és azt mondták, hogy hagyjam el a házat"- mondta egy helyi férfi, aki az autójában várta, hogy visszaengedjék az otthonába. Neki azt mondták a rendőrök, hogy 1-2 órán belül elviszik a bombát, amennyiben szállítható. Ha nem tudják elvinni, akkor a helyszínen kell felrobbantani. Kezdek aggódni, mert már több órája dolgoznak a tűzszerészek"

- mondta a férfi.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy közeli presszó teraszán sok helyi beszélgetett egymással, egy idős asszony szerint a bombát az iskola udvarán találták meg, amit éppen felújítanak.
„Egyszer csak csengettek, kinyitottam az ajtót, és rendőrök álltak az ajtóban, majd közölték, hogy hagyjam el a házamat. Nem értettem, hogy miért, majd elmondták, hogy bombát találtak a közelben. Nagyon megijedtem"

- mondta egy idős asszony, aki szintén az iskola közelében lakik.

A gyerekeket idehozták a játszótérre, de már elvitték őket a Faluházba az időjárás miatt"

- tette hozzá az idős asszony. Senki sem tudja, hogy mikor térhetnek vissza az otthonaikba.

A Faluház több mint egy kilométerre van a játszótértől. A ház nagy ablakain keresztül már kívülről látni lehetett a gyerekeket. Voltak, akik még az ebédjüket ették, mások pedig egymással játszottak az udvaron.

Értesítettük a szülőket, akinek lehetősége volt rá, az már hazavitte a gyerekét"- mondta az Origónak az iskola igazgatója.

A gyerekek a Faluházban kaptak ebédet, és ott biztonságban megvárhatják, amíg a szüleik értük mennek. Az igazgatónő szerint nem volt pánik a gyerekek között.

„Amikor megtudtam, hogy bombát találtak, értesítettem a kollégákat, akik a közeli játszótérre vitték
a gyerekeket. A tanulók nem estek kétségbe, mert nem tudták, hogy miért mennek el az iskolából"

- mondta az igazgatónő.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tűzszerészek azonosították a bombát: kiderült, hogy egy 100 kilogrammos szovjet romboló bomba volt, amelynek kiszedték a gyújtószerkezetét, és elszállították a központi gyűjtőhelyre, későbbi megsemmisítésre.