Vágólapra másolva!
David-szarvas született a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, amelyből alig néhány ezer példány él a világon. A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet találkozni velük.
Vágólapra másolva!

Az állatkert David-szarvas csapata az április első felében született borjúval együtt 6 egyedből áll. A csapat magvát több állatkertből – Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből – sikerült összegyűjteni.

A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet David-szarvassal találkozni Forrás: Veress Tamas/Veress Tamas

A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak. Az újszülött az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltötte ideje nagy részét, ma már azonban gyakran csatlakozik a többiekhez. Néhány hetesen még csak anyatejet fogyaszt, de rövidesen elkezdi majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is.

A David-szarvasok (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája. Kína keleti részén lévő élőhelyéről ugyanis már a 20. század első évtizedeiben kipusztult, de néhány európai állatkertben ekkor már tartottak David-szarvasokat, ami a faj számára a megmenekülést jelentette. Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került vissza Kínába. Ennek eredményeként több mint 2500 egyed él újra Kínában, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben több mint 500 példányt tartanak.

A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet David-szarvassal és borjaikkal találkozni.