Gyomorforgató volt együtt látni a Jobbik vezetőit a szemkilövetőkkel

2018.04.15. 15:17

Morvai Krisztina, az Európai Parlament független képviselője vasárnap közleményt adott ki, reagálva a szombati kormányellenes tüntetésekre - írja a 888.hu.

„Mi maradjunk a Magyar és a Székely Himnusznál, zászlónál! Avagy: miért ne hallgassuk állva az EU "himnuszát"? (Gondolatok a szombati tüntetés kapcsán)" című közleményében a politikus a következőket írta:

Gyomorforgató volt látni a Jobbik vezetőit és az új-jobbikosokat együtt vonulni a szemkilövető vezérekkel, s a DK, az MSZP, illetve az SZDSZ utódpártok tömegeivel az egyesült ellenzék szombati tüntetésén - azokon a budapesti utcákon, ahol a mostani pajtások (Gyurcsány, Bajnai) könnygázát szívtuk nyolc éven át a nemzeti ellenállásban.

Szánalmas volt hallgatni, hogy a demokráciát követelők nem ismerik el vereségüket, nem néznek magukba, hanem alig egy héttel csúfos kudarcuk után új választást követelnek. Számukra a demokrácia nyilván azt jelenti, hogy addig kell ismételni a választásokat, amíg nem ők nyernek. Sajátos demokrácia felfogás!

írta az EP-képviselő.

Morvai KrisztinaForrás: MTI/Kallos Bea

Morvai közleményében megjegyzi: a Jobbik 2009 évi és 2014 évi európai parlamenti választási programjának egyik fő eleme volt az "Európai Egyesült Államok helyett Nemzetek Európáját!" jelszó és elv - írja a 888.hu.

Morvai számára ezért is volt megdöbbentő a párt demonstratív jelenléte egy olyan tömegrendezvényen, ahol a színpadon és a tömegben is EU-zászlókat lengettek, s az eseményt az Európai Unió "himnuszának" eléneklésével zárták.

Morvai Krisztina a következőkben ezt írta:

Felidéztem egy emléket. A véres 2006. október 23. után pár nappal az Országgyűlés női tagjai meghallgatást tartottak az ötvenedik évfordulón történtekről. Amikor ott tartottam beszámolómban, hogy "...és akkor elénekeltük a Székely Himnuszt..." , az SZDSZ képviselőnője undorral húzta el a száját. Rákérdeztem: "Miért, talán a szovjet himnuszt kellett volna énekelnünk? Vagy az Internacionálét ?" "Az Európai Unió himnuszát!" hangzott az "öntudatos" és ellentmondást nem tűrő válasz. Akkor szembesültem vele, hogy milyen meghatározó szerepük van a szimbólumoknak az egymással ellentétes értékrendek - nemzeti illetve internacionalista - kifejezésében.

Az EP-képviselő szerint ülve lehet maradni az EU-himnusz hallatán.

Lássunk világosan: az EU zászlaja és "himnusza" az Európai Egyesült Államok jelképei. "Himnuszról" a szó valódi értelmében nem is beszélhetünk, hiszen "himnusza" egy nemzetnek, egy országnak van. Éppen ezért természetes számomra, hogy ülve maradok minden olyan alkalommal, amikor ezt a "himnuszt" játsszák vagy éneklik.

Amikor a szocializmus/kommunizmus alatt a Magyar Himnuszt követően állva kellett énekelnünk, illetve hallgatnunk az Internacionálét és a szovjet himnuszt, nem tehettük meg, hogy tiltakozásképpen leüljünk. Most, amikor sajnos kezd elterjedni, hogy a legkülönbözőbb magyarországi rendezvényeket is az "Európai Unió himnuszával" zárják, megtehetjük, hogy ülve maradunk.

Morvai közleményében megjegyzi: Én ezzel eddig sajnos mindig egyedül maradtam (például konferenciákon, diplomaosztáson, más ünnepélyes alkalmakon), de remélem egyre többen teszünk majd hasonlóan - még mielőtt természetessé válik, hogy vigyázzba merevedünk az "új Internacionálé" hallatán, nagy örömöt szerezve ezzel a nemzeti függetlenségünk gyengítésére törekvőknek, az Európai Egyesült Államok híveinek.

Az olyan utcai tömegrendezvényeken pedig, mint a szombati volt, ahol meghatározóak az EU zászlók, s előre tudható, hogy a Magyar Himnusz után nem a Székely Himnusz, hanem az úgynevezett "Európai Uniós himnusz " következik, ne is jelenjünk meg, ha nemzeti érzelmű magyarnak valljuk magunkat. Ezek nem a mi helyeink. Mi maradjunk a Magyar Himnusznál, a Székely Himnusznál és a mi zászlóinknál - ideértve természetesen a történelmi magyar zászlókat is

- írja Morvai Krisztina.