Juhász Péter és az Együtt Facebook-oldala tarháló fórummá alakult át

Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő méreteket öltött a kéregetés a politikus és pártjának közösségi oldalán, miután Juhász Péter elindította minden idők tarhálását. Több mint gyanús azonban, hogy sajtóértesülések szerint döbbenetes összegek érkeznek a valós társadalmi támogatottsággal nem rendelkező  párt számlájára. Összehasonlításképpen: az ÁSZ-büntetést követően a Jobbiknak több mint két hét kellett 100 millió forint összegyűjtésére, az Együttnek erre elég volt bő egy hét. Felmerül a kérdés: honnan van a pénz?
Vágólapra másolva!

Sok mindent fel lehet róni Juhász Péternek az alpári politizálástól kezdve élettársának bántalmazásáig, egy dolgot viszont nem lehet elvitatni tőle: az elmúlt napokban új dimenzióba helyezte a magyarországi tarhálási viszonyokat. A szűk piacról erősen kiszorulóban vannak a punkok és hajléktalanok, és a résbe benyomult az Együtt bukott vezetője a kis fehér dobozával. Az egész onnan indult, hogy az agresszív, nagyhangú minipárt a várakozásoknak megfelelően nem érte el az egy százalékot az április 8-ai választáson, ennek viszont az volt a következménye, hogy az ötfős elnökségnek vissza kell fizetnie a mintegy 190 millió forintos kampánytámogatást. A helyzet tehát adott volt, a lehetőségek szűkösek, így a korábban többször is kéregető Juhász Péter az ország történetének egyik legnagyszabásúbb tarhálási akciójába kezdett. Ennek egyik csúcspontja az volt, amikor képes volt a „demokrácia végóráiban" megjelenni egy fehér dobozzal és a szombati tüntetésen fel-alá járkálva gyűjteni az adományokat. Bravúros, mesteri teljesítmény volt részéről, egészen kiváló ütemérzékkel. Az asszonyverésben is otthonosan mozgó expártvezér burleszkszerű kéregetését számos kép, festmény, felvétel örökítette meg, megőrizve az utókornak. Ez a kiindulópont:

Juhász Péter és a fehér doboz Forrás: Origo

Ez pedig az egyik újraértelmezett verziója: a néni, aki csak azzal a szigorú kikötéssel támogatja Juhászt, ha nem kábítóra veri el a pénzt.

Forrás: Facebook

Ha egy üzlet beindul

Ha egy üzlet beindul, annak beláthatatlan, kezelhetetlen következményei lehetnek. Így volt ez ebben az esetben is,

egész egyszerűen olyan méreteket öltött a Juhász által beindított tarhálás, hogy az rászabadult a politikus és az Együtt közösségi oldalára is.

Az elmúlt napokban ezek a felületek átváltoztak egy sajátos Jófogássá, tarháló fórummá, ahol névtelen szimpatizánsok adják-veszik a milliókat, hátba veregetik egymást, és ami a legfontosabb, javaslatokat tesznek, hogyan kellene megmenteni a pártot. Itt egy jó szándékú kéregető bedobja az első pillantásra is letaglózó ötletet, amire eddig senki nem gondolt: mi lenne, ha azok a pártok dobnák össze a 150 milliót, akiknek a javára Juhász Péterék visszaléptek.

Forrás: Facebook

Volt olyan, aki nem csak ötletelt, hanem konkrét felajánlással dicsekedett.

Forrás: Facebook

Kontrollálhatatlan lett a folyamat az Együtt közösségi oldalán is, pár nappal a választást követően ellepték a felületet a kéregető politikusok. Ugyebár, ilyenkor egy normális pártban kiértékelik a választást, számokkal magyarázzák a bizonyítványt, jobb esetben levonják a konzekvenciákat, számot vetnek az elmúlt időszak politikájában. Nem úgy Juhászéknál, ahol ömlenek a tarháló, pénzért sóvárgó posztok. Itt például maga a bukott pártvezető intéz beszédet a magyar néphez, ezúttal fehér doboz nélkül:

Forrás: Facebook

Vona Gábor után szabadon még egy fekete cicát is bevet a siker érdekében:

Forrás: Facebook

Dől a pénz a választáson leszerepelt Együtt számlájára

Ha azonban egy pillanatra eltekintünk a felszíntől, akkor

könnyen észrevehető, hogy a társadalmi támogatottsággal minimálisan rendelkező párt bevételei meglehetősen gyanúsan növekednek.

Nem árt segítségül hívni a matematika tudományát: a párt 0,66 százalékot ért el, 37 561 szavazatot kapott, 150 millió forintot kapott. Gyors fejszámolással kideríthető, hogy akkor lenne meg a teljes összeg, ha a párt VALEMENNYI szavazója eleget tenne Juhászék felszólításának, és közel 4000 ezer forintot bedobna a fehér dobozba. Ez nyilvánvalóan képtelenség.

Honnan dől a lé Juhász Péterék számláira? – tette fel a kérdést a 888.hu is. Masszív adóelkerülés lehet, hogy az öt elnökségi tag Facebook-oldalán feltüntetésre kerültek a számlaszámaik, mondván: aki nagyobb összeget szeretne adományozni a párt számára, az az összeg szétosztásával mentesül bizonyos adózási szempontok alól. A lap kiszámolta, hogy az Együtt politikusainak számláira elképesztő mértékben érkeznek pénzösszegek: 16 millió forint/nap.

– teszi fel a portál a jogos kérdést.

A Jobbik nem volt ilyen sikeres a kéregetésben

Ismert, január 8-án döntött az Állami Számvevőszék arról, hogy 331,5 millió forintra megbünteti a Jobbikot. Napokkal később bejelentették, hogy "adománygyűjtésbe" kezd a párt. Január 16-ig 6503 ember küldött támogatást a pártnak. A gyűjtés során addig összesen 101 239 783 millió forint gyűlt össze.

Az Együttnek elég volt bő egy hét a 100 millió forintos határ átlépésére, jelenleg 111 millió forintnál tartanak, legalábbis ezt állította Juhász Péter egyik Facebook-videójában.

Az Együtt 0,66 százalékot, a Jobbik 19,19 százalékot ért el a választáson.