The Washington Times: Orbán Viktor demokráciáról tanítja Európát

2018.04.18. 14:41

A Washington Times szerkesztőségi állásfoglalásában arról ír, hogy Orbán Viktor április 8-án lesújtott a brüsszeli bürokratákra, és egész Európának gyönyörű leckét adott a demokráciából - írja a 888.hu.

The Washington Times szerkesztőségi véleménycikkében kifejti, hogy az Európai Unió valóban demokratikus deficitben szenved, ez azonban abból következik, hogy a brüsszeli elit képtelen elfogadni, és alapvetően kényelmetlennek tartja, hogy a demokrácia természete sokszor harsány, rendetlen és mindenkinek van beleszólása, ez fáj nekik annyira – írja a 888.hu.

Az amerikai lap cikkében a brüsszeli vezetőket meg nem választott eurokratáknak hívják, akik csak a politikai korrektség pozícióit képesek felvenni – például a migráció és a génmódosított termények témakörében.

A brüsszeli bürokraták az átlag európai emberek reményei ellen cselekszenek, és ezt ők is jól tudják. [...] Ezeknek az eurokratáknak még sosem kellett szembenézniük a választókkal– írja a The Washington Times, ami szerint az európai baloldal szeret gyűlölködni, ha Orbán Viktorról és Magyarországról van szó. A magyar miniszterelnökre rátérve kiemelik:

Orbán nem cserkészfiú. A Szovjetunió összeomlásakor a kelet-európai demokratikus vezetők arcaként tartották számon. Kemény kritikákat kapott már otthon és külföldön is Soros György baloldali milliárdos és pénzemberrel való viszálya miatt.

Soros Györggyel kapcsolatban megjegyzi a The Washington Times, a spekuláns több helyen üti bele az orrát a politikába, többek között az Egyesült Államokban is. Orbán Viktor és kormányának migrációs politikájáról a következőket írják:

Orbán ellenáll a brüsszeli migrációs politikának. Azzal érvel, hogy az ellenőrizetlen migrációs hullám biztonsági és kulturális problémát is jelent Magyarország és Európa számára. Sokan vádolják Orbánt azzal, hogy előítéletes az iszlámmal szemben, mert a tradicionális keresztény értékek védelmére esküdött fel.

A lap párhuzamot von Orbán Viktor és Donald Trump kritizálói között, szerintük ugyanazok a hangok voltak hallhatóak, mint az amerikai elnök győzelme után. A Washington Times utána odaszúrt a magyar demokráciát féltőknek:

Amit a kritizálói nem látnak az az, hogy Orbán győzelme nem volt antidemokratikus. Orbán és szövetségesei azért nyertek, mert ők kapták toronymagasan a legtöbb szavazatot. Így működnek a választások, és így működik a demokrácia, amit a vesztesek nehezen értenek meg.

The Washington Times: Orbán Viktor demokráciára tanítja Európát.Fotó: Hirling Bálint - Origo

Orbán kormánya felélesztette a magyar gazdaságot, a külföldi befektetések szárnyalnak az országban és a bérek is folyamatosan növekednek.– sorolta a magyar kormány érdemeit a konzervatív amerikai lap.

Példaként hozzák a lap munkatársai Orbán több korábbi bírálóját is, akik most egyetértenek a magyar miniszterelnökkel. Idézik Jens Spahn német egészségügyi minisztert (Angela Merkel lehetséges utódját), aki nemrégiben egy svájci lapnak azt nyilatkozta: "Több kritika éri Orbán Viktort, de ő mégis betartja az európai törvényeket, és megvédi Európa határait."

Tanulságként pedig a következőket vonja le az amerikai napilap:

Ha Európában valóban demokratikus rövidzárlat van, az nem Budapest, hanem Brüsszel miatt lehetséges. Az Európai Unió vezetői tanulhatnának Orbán Viktortól, és végre hallgathatnának az emberekre, akiket elvileg képviselniük kellene.

KAPCSOLÓDÓ CIKK