Szakadás előtt áll a Jobbik

2018.04.19. 08:59

Farkas Örs politikai elemző szerint a mostani parlamenti választáson baloldali voksokkal tudta megőrizni szavazatszámait a Jobbik.

Az elemző az M1 reggeli műsorában elmondta: a 2018-as választásnak - miként Európa más országaiban, úgy Magyarországon is - a migráció volt a központi témája. Ennek nyomán Európa-szerte a jobboldali, szélsőjobboldali pártok meg tudtak erősödni. Magyarországon a Jobbiknál ennek nyoma sem volt - értékelt.

Farkas Örs szerint amin most a Jobbik keresztül megy, hasonlít az LMP-ben 2014-ben végbement átalakuláshoz, amely nyomán a párt kettészakadt a "Schiffer András-féle és a másként gondolkodók" vonalán.

Most a Jobbikban Vona Gábor egy néppárti vonalat képvisel. Az elemző meglepőnek nevezte Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselőjének szavait, miszerint nem hallott a párton belül olyat, hogy ezzel probléma lenne.

Az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) kapcsolata kapcsán Farkas Örs azt mondta: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke volt, aki korábban szétszakított egy húsz éve fennálló politikai erőt, az MSZP-t, és teljesen szembefordult korábbi pártjával.

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc most is arra törekszik, hogy a baloldal egyedüli meghatározó szereplője legyen, ezért úgy véli, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes hibát követ el, ha újra "betolja" Gyurcsány Ferenc alá az MSZP-t.