Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével beszéltünk tárcája és személyes jövőjéről. 

Új kormány, új struktúra jön létre Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint, valamint a következő időszak középpontjában az Ön tárcája alá tartozó demográfia lesz az egyik legfontosabb kérdés. Önre milyen szerep hárul ebben az új rendszerben és területen?

A minisztérium komoly eredményének tartom, hogy az elmúlt négy évben sikerült a demográfia és a családpolitika területén olyan intézkedéseket hozni, amelyekre építeni lehet. Ma Európán belül Magyarországon van a legkomolyabb családtámogatási rendszer. Ennyit sehol nem költenek a családokra, mint nálunk, a GDP közel 5 százalékát. Ezek az eddigi eredmények. Jó kiindulópont ahhoz, hogy a következő négy, de inkább negyven évben előre haladjuk ezen a területen. Ezért is óriási dolog a kétharmados felhatalmazás, mert a családpolitikának a folytonosság és a kiszámíthatóság az alapja.

A jövőt illetően két hosszabb beszélgetésem volt a miniszterelnökkel a választások után. Azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ebben a struktúrában és összeállításban marad. Nekem ezzel kapcsolatban voltak változtatási javaslataim, amiket ő nem fogadott el. Felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is. Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatni.

A másik feladat, amit fölvázolt, nagyon izgalmasnak tűnik számomra. Nem kerültem a nyilvánosságot, de ebből az elmúlt évben kicsit sok volt, és itt az idő, hogy olyan munkát végezzek, mely kevesebb napi szintű kitettséget jelent a nyilvánosságnak, s több intellektuális lehetőséget, kihívást nyújt. Arra az alapítványi munkára kért fel, mely a mi kormányzatunk szellemi, jogi hátterét alapozza meg abban a küzdelemben, melyet Európában folytatunk.

Balog Zoltán: Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatniFotó: Hirling Bálint - Origo

Akkor mostantól teljes munkaidőben vezeti a Polgári Magyarországért Alapítványt, a Fidesz pártalapítványát?

Formálisan most is én állok a szervezet élén, de a napi kormányzati feladatok nem tették lehetővé azt, hogy az alapítványban is teljes értékű munkát végezzek. Erre a lehetőségre igent fogok mondani.

Miért nem támogatta a miniszterelnök azt, hogy máshogy működjön a humán tárca? Mik voltak az érvei?

A miniszterelnök erről biztosan fog majd beszélni. Az egyik szemem sír, a másik nevet – örülök annak, hogy a tárca egyben marad, mégis úgy érzem, ehhez én már többet nem tudok hozzátenni. Jöjjön egy olyan, aki mást is tud. A választási lehetőségnek nagyon örülök. A miniszterelnök érve egyébként az – s ezzel magam is egyetértek –, hogy ő alapvetően kis kormánnyal szeret dolgozni. Most is kis kormány lesz, vagyis a miniszterek száma várhatóan nem fog változni. Ő ebben a koncentrált működésben látja a hatékonyság egyik feltételét. A hangsúly az irányítás szón van: a miniszterelnök elmondta a mai frakcióülésen: eddig vezette a kormányt, most irányítani akarja, ebben segítségére lesz természetesen a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Ki lesz az utód, s készít-e iránymutatást számára?

Az iránymutatás, mondjuk úgy, nemzetstratégiai és társadalompolitikai eredmények összegzése, valamint a következő évtizedben követhető stratégiai irányt javasló anyag már el is készült, és már a miniszterelnök asztalára tettük, erről elismerően nyilatkozott. Az utódlásról: három nevet kért tőlem a miniszterelnök, ezek közül fog választani. De az ő dolga, hogy a megfelelő helyen és időben beszéljen erről.

Összefoglalva: magasabb fokozatra kapcsol az ideológiai-szellemi küzdelem a polgári Magyarországért?

Ez nem csak arról szól, hogy lesz-e migráció vagy nem lesz, ránk tudják-e sütni, hogy nem vagyunk demokratikusak, vagy hogy a mi rendszerünk nem illik bele Európába. Nem egyszerűen az a célunk, hogy megvédjük magunkat, hanem az, hogy megerősítsük a szellemi alapjait annak az iránynak, melyet mi nemcsak Magyarország számára, hanem Európa számára is kívánatosnak tartunk. Ez alapvetően keresztény-kulturális beágyazottságot, megalapozottságot igényel, ezért is kínált meg ezzel a lehetőséggel a miniszterelnök. Offenzívak leszünk. Lehet, hogy még nem kormányoznak, de számos helyen már jelen vannak azok az erők, azok a polgárok és gondolatok, melyek szövetségeseink lehetnek. Gondoljunk csak Olaszországra vagy Ausztriára, és persze a lengyelekre.

Balog Zoltán: Offenzívak leszünkFotó: Hirling Bálint - Origo

Mi szeretnénk ezt erősíteni: megmutatjuk Európa polgárainak, hogy ez egy valóságos, reális alternatíva, megfelel az európai emberek érdekeinek, megfelel a magyar emberek érdekeinek, és ezek az érdekek nem szemben állnak egymással, hanem egybeesnek. Mi szövetségeseket keresünk a politika feletti és alatti világban is. A CDU komoly partner, részben meggyőzendő partner, az ÖVP, az osztrák néppárt is itt van, és természetesen a lengyelek is. Elsősorban az Európai Néppárton belül szeretnénk ezt az irányzatot erősíteni, de európai szinten minden olyan gondolkodó, politikusi, közéleti körben ott leszünk, ahol erre fogadókészség van. Ismerem a külföldi, különösen a német világot, még a brüsszeli környezetet is. Az igazi ideológiai küzdelem ezeken a helyeken zajlik. Németországból és részben Brüsszelből mozgatják azt a szellemi irányzatot, amelyik minket támad. Nem is elsősorban kormányra, hanem a balliberális elit szintjére gondolok. Ez nekem nagy kihívás lesz a jövőben.

Ez azt jelenti, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány sokkal inkább az előtérbe fog kerülni? A médiában eddig az alapítvány tevékenysége nem nagyon jelent meg.

Ez nekem most inkább vonzó, mint hátrányos. Örülök, hogy lehetőség lesz a kitartó, csöndes, nyugodt építkező munkára. Amikor a nyilvánosság elé kell lépni – sokkal inkább tudományos konferenciákkal, közéleti vitákkal –, akkor az szellemileg megalapozott lesz, nem a napi szintű kardcsörtetés. Az én habitusomhoz ez egy kicsit talán jobban is illik.