Orbán Viktor: Olyan ország kell, ahol a munkának becsülete van

2018.04.23. 12:05

Újabb megállapodást fogunk kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a következő négy évre, hogy olyan országot építsünk, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. 

Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Hungexpón, a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. Ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpont G pavilonjábanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A jelen lévő diákoktól azt kérte, "építsük fel közösen azt a Magyarországot", ahová mindig vissza lehet térni. A magyaroknak ugyanis mindenért meg kell küzdeniük, a saját szakembereikért, fiataljaikért és jövőjükért is - tette hozzá Orbán Viktor.

Európa ma úgy van összerakva - folytatta -, hogy szerencsésebb múltú és gazdagabb országok el tudják szívni más nemzetek szakképzett fiataljait. Rátok is pályáznak más országok munkaadói" - hívta fel a figyelmet. A kormányfő szerint erre két válasz adható: egyrészt büszkék lehetünk rá, hogy a magyar fiatalok bárhol meg tudják állni a helyüket a világban, másrészt

felépítjük azt a Magyarországot, ahol a fiatalokat munkahely, tisztességes fizetés, biztonság, saját családi otthon lehetősége várja.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a legutóbbi parlamenti választáson a magyarok úgy döntöttek: Magyarország továbbra is maradjon magyar ország.

Orbán Viktor miniszterelnök a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola standjánál a XI. Szakma Sztár Fesztiválon a Hungexpo Budapesti Vásárközpont G pavilonjában 2018. április 23-án.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök szerint előbb-utóbb minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága, "márpedig mi, magyarok egy versenyképes országot szeretnénk, egy országot, amely sikeresen száll versenybe a világ bármely színpadán".

Nemzeti érdeknek nevezte, hogy olyan fiatalokat neveljenek, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek.
Jó lenne az is - tette hozzá -, ha az iskolából kikerülők büszkék lennének arra, hogy tudásukkal, munkájukkal és sikereikkel hozzájárulhatnak ahhoz "az ezeréves alkotáshoz, amit egyszerűen csak magyar hazának hívunk".

Ha jó szakmát választotok, akkor biztos jövő vár rátok, Magyarország és a világ legjelentősebb cégeinek lehettek megbecsült és elismert szakemberei - mondta hallgatóságának Orbán Viktor.
A XI. Szakma Sztár fesztivál, a Szakma kiváló tanulója verseny, az Országos szakmai tanulmányi verseny és az V. SkillsHungary nemzeti döntője megnyitóján tartott köszöntőjében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke arról beszélt: ha valaki jó a szakmájában, sikerrel szerepel országos szakmai versenyen, annak legyen nyitott a felsőoktatás, könnyebben léphessen be oda.