Elvette a szót Szijjártó Pétertől a LIBE-bizottság vezetője, mert szerinte a magyar külügyminiszter az Európai Parlament méltóságát sértette. A Soros György által diktált Sargentini jelentésről vitáztak egyébként az uniós képviselők.

Szijjártó Péter az elhangzott vádaskodásokra azt válaszolta, az Európai Parlamentben az rendben van, ha a magyar embereket és a kormányt gyalázzák, de az már nincs rendben, ha valaki erre felhívja a figyelmet. Ezt követően a bizottsági elnök megvonta a szót Szijjártótól, mivel szerinte a magyar külügyminiszter nem úgy beszél, amit az Európai Parlament méltósága megkövetelne. Szijjártó minderre azt mondta, elfogadja, ha megvonják tőle a szólásszabadság jogát, de ettől függetlenül minden körülmény között kiáll ezen alapérték mellett. 

Cenzúrázták volna Szijjártót az EP-benForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ebben a vitában Magyarországot sorozatos rágalmak érték, és aki erre reagál, azt folyamatosan minősítik – mondta a miniszter, miután újra visszakapta a szót. Szijjártó Péter közölte, nem értenek egyet Soros Györggyel, és vitában állnak egymással.Soros azt akarta, hogy az Orbán-kormány megbukjon. Ezekben a vitában soha semmilyen formában nem hoztuk szóba Soros vallását – tette hozzá az antiszemitizmusról szóló hazug vádakra reagálva. A jelentés minden egyes vádpontjára tételesen válaszoltunk – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A magyar kormány nem akarja ellehetetleníteni az NGO-k működését, mivel csak azt szeretnék látni, hogy külföldről kik finanszírozzák ezeket a szervezeteket – mondta Szijjártó. Érdekes, hogy a LIBE-bizottság csak a Soros-egyetem panaszkodását hallja meg – hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.