15 ember került kórházba ételmérgezés miatt Budapesten

2018.04.26. 16:22

Turistákat vitt a mentő a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályára tegnap. Egy étteremben ettek, amikor rosszul lettek. Úgy tudjuk, mindegyikük gulyáslevest rendelt. A kórházban megerősítették az Origónak, hogy ételmérgezés történt. Néhányan már elhagyhatták a toxikológiát, többségüket viszont egyelőre nem engedték ki. 

Egy külföldi turistacsoport tagjai tegnap letették a poggyászukat a szállásukon, és elindultak ebédelni. Délután 14 óra és hajnali 3 óra között 15-en kerültek a Péterfy Sándor utcai Kórház Alsó erdősor utcai toxikológiai osztályára.Közös az előzményükben, hogy mindannyian egy étteremben ettek, nagyjából hasonló ételt rendeltek, és hasonló tüneteik voltak"- mondta az Origónak dr. Pap Csaba adjunktus. Úgy tudjuk, mindenki gulyáslevest kért. Ettől lettek rosszul.

A betegek mondtak ezt azt, ez merült fel, de hogy tényleg ezt ettek-e, nem tudom megmondani. Ilyen esetekben nem történik gyomormosás" 

- tette hozzá.

Speciális ellenszert kaptak

Pár betegnél enyhe, a többieknél viszont

középsúlyos mérgezéses tünetek alakultak ki.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 A rosszabb állapotban lévő betegek

zavartak, nyugtalanok voltak, szaporán vert a pulzusuk, és a pupilláik is kitágultak.

Volt olyan, aki azt sem tudta, hol van és mi történik vele. Ilyenkor nem agresszív a beteg, de olyan feszült és nyugtalan, hogy olyan dolgokat is megcsinál, amit tiszta tudattal nem tenne. Esetleg támadó is lehet, vagy szoronghat"- mondta dr. Pap Csaba. 

Egy terhes nő is van a betegek között. Ő egy olyan intézménybe került, ahol a magzatra is tudnak figyelni. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A turisták állapotának felmérése után a toxikológiai osztály orvosai meghatározták, milyen laborvizsgálat és terápia szükséges ahhoz, hogy meggyógyuljanak. A főorvos elmondása szerint infúziót a mérgezéses tüneteket produkáló betegek általában mindig kapnak, mert a hányás vagy hasmenés miatt sok vizet veszítenek. A turistacsoportnál 

a súlyosabb állapotban lévő betegeknek egy speciális ellenszert is be kellett adniuk,

amelyre jól reagáltak.

Dr. Pap CsabaFotó: Szabó Gábor - Origo

Az ételmérgezés nem ételfertőzés

Az orvos szerint az ételfertőzést érdemes megkülönböztetni az ételmérgezéstől.

"Gyakran mondják hogy ételmérgezés arra, ami ételfertőzés. Ételfertőzésről akkor beszélünk, hogy ha valamilyen baktérium, vagy vírus, vagy egyéb kórokozó volt az ételben, ami nagyon elszaporodik és ezért tüneteket okoz. Ez legtöbbször lázat, hasmenést és hasi panaszokat szokott jelenteni. Ételmérgezésről pedig akkor beszélünk, amikor valamilyen mérgező anyag, tehát nem élő anyag okozza a betegséget. Egy nehézfémmel szennyezett étel is ételmérgezést okoz és higanymérgezés alakulhat ki." 

- magyarázta dr. Pap Csaba.

Ha valaki például szalmonellás tojást eszik, az fertőzésnek számít, ugyanakkor a gombamérgezés már ételmérgezés.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A betegek közül néhányan már elhagyhatták a kórházat, többen viszont még nem. A főorvos elmondása szerint ilyen eset, amilyen a turistacsoportnál kialakult, ritkán fordult elő. 

Ebben az esetben a tünetek alapján nagy valószínűséggel mérgezésről van szó. Valamilyen mérgező anyag került az ételbe"- mondta dr. Pap Csaba.

Miután ezt tisztázták, megpróbálták megállapítani, hogy milyen "hatóanyagcsoporttól" lehettek rosszul a külföldiek. Ugyanakkor azt, hogy ez hogyan kerülhetett az ételbe, már a hatóságoknak kell tisztáznia.

Nekünk kötelességünk felvenni a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, ez megtörtént. Az osztályvezető felvette a kapcsolatot azzal akivel kellett, innentől kezdve a labda már náluk van"- mondta dr. Pap Csaba.

Kerestük a rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy nyomoznak-e az ügyben. Azt írták, hogy mivel nem tettek feljelentést, eljárás sem indult.

Közben a Nébih közleményt adott ki, amelyben az áll, hogycsattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény visszahívását rendelték el.Megerősítették az Origónak, hogy az ételt, amitől a turisták rosszul lettek, ezzel a kábítószerhatású, mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköménnyel ízesítették. 

A Honvédkórházba is bevittek két beteget

A Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök este tájékoztatta az MTI-t, hogy két zavart állapotban lévő és lázas betegüknél is megállapítottak atropinmérgezést. Kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.