Sokaknak nem is annyira hihetetlen horror sztorival állt elő Majka egy budapesti gyerekfogászat megnyitóján. Gyerekkorában egy ózdi fogorvos térdelte gyomorszájon, majd erőszakosan távolította el a fogát. De sokat változott a világ, szerencsére ma már bátran viszi gyerekeit fogorvoshoz.

A DentalCoop gyerekfogászatának megnyitóján mesélt horrorisztikus gyerekkori élményeiről Majka. De kiemelte, szerencsére a gyerekeinek már nem kell ilyen szolgáltatásoktól tartania. A családias légkörben alapított DentalCoop fogászat nem csak Majkát, hanem Ördög Nórát is kezeli. A gyerekfogászat kialakítása viszont azért merült fel, mert már nem tudták a gyermekfogászat iránti növekvő igényt a rendelőben ellátni, így 2018 elején külön épületben, DentalKópé néven gyermekfogászati rendelőt nyitottak. De nem csak egyszerű rendelőről beszélhetünk, hanem kifejezetten gyerekekre tervezett, vidám körülményeket teremtettek.

DentálKópé Ördög NóraForrás: Annagyorffy

Elsősorban a szülőt kell megnyugtatni

A DentalCoop fogászaton a családosok körében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a gyermekfogászati szolgáltatásokra. Ezt házon belül már nem lehetett ellátni, így egy egyedülálló módon csak és kifejezetten gyerekekkel foglalkozó magánrendelőt nyitottak. Dr. Schatz Balázs, a DentalCoop orvosigazgatója gyerekkori horrorisztikus élményét is megosztotta, ami egy tejfog drasztikus eltávolítása volt egy balatoni nyaraláskor. Filozófiájuk szerint a félelem leküzdése a szülőben és gyermekben is nagyon fontos cél és kulcs lehet a későbbi sikeres felnőttkori fogászati kezeléseknél is.

Az esemény házigazdája Majka, rapper és műsorvezető volt, aki szintén elmesélte ózdi gyerekkorából a kellemetlen fogorvosi élményeit.

Nagyon örült a rapper, hogy ilyen mesés környezetben várják a gyerekeket, hiszen fiai most már a DentalKópéba járhatnak fogászati kezelésekre és boldog, hogy nekik már nem kell traumás fogorvosi élményeket átélniük.

A zugligeti rendelőben alig lehetett időpontot kapni a gyerekfogorvosokhoz, emiatt nyílt az új rendelő a Montevideo utcában.

Korábban nem létezett ez a szakterület a magánszférában, így egyedülálló módon egy teljesen új műfaj valósult meg. A gyermek fogorvoslás központjában a prevenció áll, céljuk, hogy egészséges, stresszmenetes viszony alakuljon ki már gyerekkorban a fogászattal." - mondta Dr. Schatz Balázs.

Forrás: Origo

Egyedülálló technológia

A DentálKópénál lehetőség van ózonkezelésre, barázdazárásra, tejfog tömésre, igény esetén mód van a kezeléseket enyhe bódításban végezni. Dr. Kárász Szilvia gyerekfogorvos az éber szedáció gyakorlatát is ismertette:

A nehezen kezelhető, vagy autisztikus gyermekek kezelését megkönnyítő enyhe bódítást aneszteziológus végzi, melynek során a gyógyszeres sziruptól a gyermek ellazul, ez segíti őt az együttműködésben.

Az ózonkezelés az enyhén szuvas fog egyszerű és fájdalommentes kezelése, melynek során az erősen fertőtlenítő hatású ózon elpusztítja a szuvasodást okozó baktériumokat. Ezt követi az ásványosítás, amikor magas koncentrációban fontos ásványi anyagokat és fluoridokat juttatunk a fogba."

Forrás: Origo

Megnyugtatják a kicsik lelkét

A türelmes szakembereknek köszönhetően a DentalKópé nagy hangsúlyt fektet a gyermek fogorvoslás lelki hátterére, erről dr. Szilágyi Emese szájsebész beszélt.

Ha szükséges, beszoktatással kezdődik a kezelés, melynek a középpontjában a gyógyításon túl a hosszútávú prevenció áll.

Hiszen nagyon sok felnőttkori panasz megelőzhető, ha biztosított gyerekkorban a megfelelő odafigyelés. Sokszor az itteni látogatáson látszólag nem történik semmi. Lehet, hogy csak megszámoljuk a fogacskáit, megdicsérjük és előkerül egy ajándék a varázsfiókból. De azért ne gondolja senki, hogy ami itt nem történik: az semmi, pontosan ez a valami.

És ebből következik majd, hogy az igazán nagy valamik is semmik lesznek később.

Forrás: Origo

Mesebeli környezet

Az a felismerés, hogy a gyerekeknek szüksége van egy mesebeli környezetre ahhoz, hogy jól érezzék magukat vezetett egy álom megvalósulásához: ezt a csodálatos, egyedi környezetet egy fiatal grafikus, Ferth Tímea illusztrátor alkotta meg, sokszor intuitívan, egyedileg változtatva saját tervein. Két hónapon keresztül festette a rendelő falait saját kézzel, minden segítség nélkül mintegy 130 négyzetméteren.

Kezelés közben a gyerekek mesét nézhetnek a fogorvosi szék fölötti képernyőn. Játszóházi hangulatot teremt a váróban lévő krétafal, a rajzasztal, a játékok és a mese, így a hazamenés sokszor nehezebb az érkezésnél.

Ördög Nóra sem csak a saját elbűvölő mosolya miatt járt a rendelőbe, hanem kislányával Micivel is itt ismertette meg a fogápolás alapjait:

Gyerekkoromban nem volt alkalmam harmonikus kapcsolatot kialakítani a fogorvoslással. Szeretném, ha Mici már máshogy élné meg a fogápolást, egy nyugodt, barátságos rendelőt kerestem neki, kedves, kiváló szakemberekkel, ahová boldogan járunk.