Budapesti mérgezés az étteremben: újabb négy eset

Ételmérgezéssel beszállított betegek sztorija a Péterfy Sándor utcai kórházban 2018 április 26-án
Vágólapra másolva!
Csütörtök este még négy embernek kellett bemennie az Alsó erdősor utcai kórházba mérgezéssel. Ők is ugyanabban az étteremben ettek gulyáslevest, mint az a 17 ember, akiket szerdán vittek kórházba. A vizsgálatok után kiderült, hogy atropinnal mérgezték meg őket.
Vágólapra másolva!

Szerdán összesen 17 ember került kórházba ételmérgezés miatt, 15-öt az Alsó erdősor utcai kórházba vittek, kettőt pedig a Honvéd kórházba. Információnk szerint mindannyian egy étteremben ettek gulyáslevest.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának vezetője az Origónak elmondta, hogy nem ételmérgezés, hanem sima mérgezés történt.

- mondta Zacher Gábor, aki hozzátette, hogy két beteg került a Honvéd kórházba, a város két különböző pontjáról, nagyjából azonos tünetekkel.

- mondta a toxikológus.

Később kiderült, hogy

a közös tényező a két beteg között az az étel amit ettek, ami olyan fűszerköménnyel volt elkészítve, ami csattanó maszlaggal volt szennyezve.

- mondta Zacher Gábor, aki hozzátette, hogy a betegek ellenanyagot kaptak, és a kiegészítő terápiát. Már hazamehettek.

Zacher Gábor toxikológus Fotó: Polyak Attila/Origo

- mondta a toxikológus. Az atropin sok növényben előfordul, például a nadragulyában, a trombitavirágban vagy éppen a mandragórában is.

Zoltai Anna, a Nébih osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az ügy jelenleg vizsgálati szakaszban van,

az étterem, ahol a mérgezett gulyáslevest felszolgálták már nem üzemel.

- mondta, majd hozzátette, hogy meg kell előzni, hogy hasonló helyzet előfordulhasson.

- mondta az osztályvezető. Ha valakinek a háztartásában bármilyen bizonytalan termék van, akkor inkább ne használja fel.

Dr. Pap Csaba a Péterfy kórház főorvosa az Origónak elmondta, hogy a hozzájuk érkezett 15 beteg közül már mindenkit hazaengedtek.

Dr. Pap Csaba Fotó: Szabó Gábor - Origo

- mondta dr. Pap Csaba, tehát

összesen 21 embert mérgeztek meg egy budapesti étteremben.

Ahogyan azt megírtuk, turistákat vitt a mentő a Péterfy Sándor utcai és a Honvéd kórház toxikológiai osztályára szerdán. Egy étteremben ettek, amikor rosszul lettek. Úgy tudjuk, mindegyikük gulyáslevest rendelt. A Nébih kiadott egy közleményt, amiben csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény visszahívását rendelték el. Később lapunknak megerősítették, hogy az ételt, amitől a turisták rosszul lettek, olyan fűszerköménnyel ízesítették, ami szennyezett volt.