Gyárfás Tamásnak volt a legsúlyosabb konfliktusa a kivégzett médiacézárral, ezen kívül ő rendelkezett a megfelelő kapcsolatokkal, pénzzel is a merénylet lebonyolításához – mondta egy interjúban Kovács Lajos, a Fenyő-gyilkosság korábbi főnyomozója, írja a Magyar Idők. A gyilkosságra parancsot adó bűnöző, Portik Tamás egy ideig Gyárfás házában lakott, és többször járt nála vendégségben is. Kiderült: nem felületesen, hanem nagyon jól ismerte Gyárfás a bűnözőt, rengetegszer beszéltek, amit Portik fel is vett. Több száz órányi felvétele lehet. Gyárfás Tamás miliárdost, az egykori baloldali médiavállalkozó nem hagyhatja el Budapestet, és nyomkövetőt is a lábára szereltek. Felbujtással gyanúsítják, vagyis azzal, hogy megölette üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost. Ha elítélik, lehet, hogy élete végéig börtönben marad.

Már a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos első nyomozáskor is gyanakodtak Gyárfás Tamásra.

Az volt a gondolatmenetünk, hogy nem egy egyszerű indulati bűncselekményről van szó. A gyilkosságot hónapokkal megelőzően egy másik városban lopott személyivel vettek egy autót, és lekövethetetlen, sorozatszám nélküli fegyvert szereztek – ismertette Kovács az előkészületeket, amelyek alapján kizárták Fenyő azon haragosait, akiknek nem lehetett olyan széles alvilági kapcsolatrendszerük, hogy az említett tervezést lebonyolítsák, pénzeljék.

Gyárfás TamásFotó: Polyák Attila - Origo

Szavai szerint Gyárfásnak volt a legnagyobb konfliktusa Fenyővel, aki a Nap TV-t is hosszabb időre megszerezte riválisától, így a nagyvállalkozónak a kapcsolatai mellett indítéka is volt - írja a Magyar Idők.

Volt egy vastag dokumentáció az egymás ellen folyó vitáikról, pereikről, ami a motivációt igazolta – mondta a korábbi főnyomozó. Kitért arra is, hogy kaptak olyan nyílt és operatív jelzéseket, amelyek szerint Gyárfás megbízást adott Tasnádi Péternek Fenyő megölésére, de Gyárfás nem tudta, hogy végrehajtotta-e.

Ez a mondat, ahogy most mondom, totálisan be volt bizonyítva, már azelőtt is, hogy Tasnádi ezt maga is elmondta volna a bíróságon. Tasnádi látszólag elfogadta a megbízást, majd amikor Fenyő meghalt, tartotta a markát. Gyárfás éveken keresztül, összesen négy alkalommal fizetett – idézte fel Kovács Lajos.

Kihallgattam Tasnádi feleségét, aki látta az egyik átadást, és ő rakta el a pénzt a lakásban a páncélba. Kihallgattam a testőrt, aki egy másik alkalommal vett át pénzt. Ez telefoncellákkal, vallomásokkal igazolt dolog.

Mint mondta, a Legfőbb Ügyészségen beszélt egy nagyon magas beosztású ügyésszel, aki ma már nem él.

Elmondtam neki, hogy milyen terhelő anyagaink vannak Gyárfás ellen, amire azt felelte: szerinte is megáll a megalapozott gyanú, ám amíg nincs tettes, szakmailag nem célszerű beidézni, meggyanúsítani a vélelmezett felbujtót. Ebben van is igazság, hiszen továbbra sem volt végrehajtónk, mert nem Tasnádi ölette meg Fenyőt.

Portik Tamással kapcsolatban Kovács Lajos elmondta: ő is hamar képbe került Gyárfás másik alvilági kapcsolataként.

Számunkra kevésbé megmagyarázható nexus, mint Tasnádi, akivel sportújságíróként kollégák voltak, de szintén elég közeli viszony. Portik egy ideig Gyárfás házában lakott, azt bérelte, többször járt nála vendégségben is, ezt Portik élettársa és az asszony rokonsága mondta el.Szerinte sokat nyom a latban Portik korábbi titkárnőjének, mindenesének az állítása is, amely szerint Gyárfás egyszer kijelentette: vele is jót tenne Portik, ha megöletné Fenyőt. Annak ellenére, hogy Gyárfás azt állította, hogy csak felületes kapcsolatban állt Portik Tamással, az utóbbi által 2000–2004 között rögzített, a Magyar Idők szerint több száz hangfelvétel bizonyítja, hogy éveken keresztül rendszeresen beszéltek egymással.