Vágólapra másolva!
G. Fodor Gábor írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Ez az év 121. napja, még 244 nap van hátra ebből az évből – már legalábbis akkor, ha valakinek elege van 2018-ból.

Ma van többek között Amarilla, Bánk, Benedek, Benediktusz, Berta, Fédra, Floriana, Izaura, Jakab, Jeremi, Keled, Maja, Peónia, Szvettána, Tétény, Zobor vagy éppen Zsaklin névnapja. De a nagy többség számára nem ezért hordoz jelentőséget május első napja.

Nem is azért, mert 1463-ban ezen a napon kötött házasságot Mátyás király Podjebrád Katalin cseh királyi hercegnővel. Vagy mert 1576-ban ezen a napon koronázták lengyel királlyá a mi Báthori Istvánunkat. Vagy mert 1904-ben az orosz-japán háborúban a Kurok tábornok vezette 1. Japán hadsereg Koreát egészen a Jalu folyóig elfoglalta.

S még csak nem is azért, mert immáron 128 éve ezen a napon üljük meg a munka ünnepét. A kommunizmus kiábrándító évtizedei alatt kötelező felvonulással téve imaginárius közösségi sörivássá-virslievéssé a nemdolgozás napját.

Legyünk józanok, a nagy zöm számára május 1. az égvilágon semmit sem jelent. Nem kell dolgozni, hosszú hétvége, jó idő, nagy fröccs. Ennyi.

Ha azonban a politikai jelentőség felül nézünk rá erre a napra, akkor mégiscsak van itt valami.
Ne feledjük, hogy 14 évvel ezelőtt saját döntésünk révén csatlakoztunk az Európai Unióhoz.
Így döntöttünk, mert Európához akartunk tartozni.

Felemelő érzés volt a posztkommunista tömb frusztrációjából átlépni valahova, ahová mindig is valók voltunk.
S itt a lényeg. Mi mindig is Európához tartoztunk.

Amikor csatlakoztunk, akkor nem a fenyegető tekintetekhez, a kioktató kivagyisághoz, a pitiáner kisstílűséghez csatlakoztunk. Merthogy ezt látjuk ma, amikor Brüsszel Lengyelországot vagy éppen minket, magyarokat akarja fenyegetéssel, zsarolással, jogi pinokkiózással kvótapárti álláspontra bírni.
Budapest azt üzeni: ez nem fog menni.

Sőt, már csak egy év, és jönnek az európai parlamenti választások.

A brüsszeli elitnek lefőtt a kávé.

Ezt üzeni a sör és a virsli ünnepe. Ezt üzeni április 8. Ezt üzenik a magyarok és a lengyelek. Így az Európai Uniós csatlakozás 14. évfordulóján.

S akkor most térjünk vissza a sörhöz és a virslihez.
Éljen május 1.

G. Fodor Gábor, a Századvég elnökhelyettesének, a 888.hu főszerkesztőjének írása az Origónak