Hiányoznak a jogi alapjai az uniós költségvetésből járó források esetleges megkurtításának - mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Aktuális csatorna műsorában.

Szerinte a kohéziós alap - amelyet a jelenlegi költségvetési ciklusban az egy főre jutó GDP alapján számolnak ki - átszabásáról már korábban is jelentek meg információk.

Ifjabb Lomnici ZoltánFotó: Polyak Attila - Origo

Az alkotmányjogász azt a cikket (312) tekinti irányadónak, amelyik rögzíti, hogy az Európai Tanács a költségvetési keretről egyhangúlag határoz. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen vétó is meg tud akadályozni bármilyen bizottsági előirányzatot - hívta fel rá a figyelmet.

Közölte azt is, hogy a brexit miatt mindenki készül a kohéziós alap valamilyen átalakítására.Véleménye alapján ez a költségvetési terror új elem az Európai Unióban.A Financial Times arról írt, hogy az Európai Bizottság rendeletben szabályozná az uniós kifizetéseket.

A cikk szerint az uniós országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét Brüsszel szerint veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében.

Ez a javaslat sértené a közösségi jogot, és csupán arra szolgálna, hogy a közép-európaiaknak szánt támogatásokból mentenék meg az adósságcsapdában vergődő, korábban felelőtlenül költő déli tagállamokat, amelyek a totálisan elhibázott gazdaságpolitikájuk miatt 10 évvel a válság kitörése után sem tudtak talpra állni.