Orbán Viktor: Egy centet sem kellene adni a migránsoknak az uniós költségvetésből

2018.05.04. 08:34

Három miniszterelnök-helyettese lesz Orbán Viktornak az új kormányban: Semjén Zsolt KDNP-elnök általános miniszterelnök-helyettes lesz, Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonságért felelős, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesként dolgozik majd. Orbán Viktor ezt pénteken jelentette be a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő azt is mondta: amíg a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nem lesz új uniós költségvetés.

Az új közigazgatási egységként létrejövő Miniszterelnöki Kormányirodáról Orbán Viktor elmondta: feladata lesz a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak koordinálása, ehhez a szervezethez rendelték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, és egy egységes hírszerzési központ is működik majd a kormányirodán.

Orbán Viktor miniszterelnökForrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány céljai nem változtak, így

megvédik a magyar kultúrát, a keresztény kultúrát, nem adják át az országot idegeneknek, a teljes foglalkoztatottság céljából nem engednek, amihez jól működő gazdaság, alacsonyabb adók, magasabb bérek kellenek.

Emellett továbbra is támogatják a gyereket nevelő családokat, a nyugdíjak értékét pedig megőrzik és lehetőség szerint emelik is - sorolta.

Arról is beszélt, hogy erkölcsi kötelességük végigvinni azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet az ellenzéki elutasítás miatt 2016-ban nem sikerült elfogadni. Ehhez kapcsolódik a Stop Soros törvénycsomag is - tette hozzá, úgy fogalmazva utóbbi javaslatról:

szeretné, ha Soros György árnyékhadserege feljönne a fényre, és nem titkolná el, kitől és mennyi pénzt kap.A miniszterelnök beszélt arról is, sajnálja, hogy nem 134 mandátuma lett a Fidesz-KDNP-nek.

Úgy látom, hogy a Kúria elvett tőlünk egy mandátumot, az Alkotmánybíróság ugyanis kimondta, hogy a Kúria rossz döntést hozott, amellyel elvett a kormánypártoktól több mint négyezer voksot

- mondta, megjegyezve ugyanakkor: ezt tudomásul kell venni, a törvény nem ad lehetőséget a rossz döntés kijavítására, mert pénteken meg kell állapítani a választás végeredményét.
A kormányalakításról Orbán Viktor azt mondta: a kabinet céljai évek óta változatlanok, mégis minden ciklusnak sajátos karaktere van, és a feladatokhoz kell válogatni az embereket, nem fordítva. Az új kormányban heten profi politikusok, heten pedig a politikán kívül gyűjtötték össze tekintélyüket, tudásukat - fogalmazott, a leendő minisztereket ért bírálatokat pedig úgy kommentálta: ez a harcosok klubja, aki ide belép, annak számítania kell arra, hogy a riválisai meg fogják támadni.

Egy centet sem kellene adni a migránsoknak az uniós költségvetésből

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat.

A következő EU-s költségvetésre vonatkozó tervekről szólva azt mondta: a legfontosabb tanács az, hogy "csigavér", hosszú lesz ugyanis a vita. Kiemelte: a hét évre szóló közös költségvetést egyhangúlag kell megalkotni.
Amíg a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nincs költségvetés.

A kormányfő hozzátette: a migránsoknak egyetlen centet sem kellene adni, azt mindenki oldja meg a saját büdzséjéből. A mezőgazdaságra fordított összegek csökkenését pedig nem támogatja.

Orbán szerint Magyarországnak és Közép-Európának semmilyen - sem jogállamisági, sem költségvetési - vitától nem kell félnie.

A jogállamiság ügyében Magyarország különösen nyugodt lehet, mert 2013-ban teljesen átvizsgálták, és "papírunk van arról, hogy a jogállamiság rendben van".

Az Európai Néppárttal folytatott szerdai tárgyalásairól a miniszterelnök azt közölte: jövőre európai parlamenti (EP) választás lesz, amelynek fő témája nem lehet más, mint a migráció, amelyről eddig csak a magyarok mondhatták el a véleményüket. Az EP-választás ezért egy nagy népszavazás lesz a bevándorlásról - fogalmazott, hozzátéve: felajánlotta a Fidesz és személyes részvételét egy nagy néppárti kampányban. Szerinte egyébként az EP-ben most nem a néppárté a legnagyobb frakció, hanem Soros Györgyé.