Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.

A találkozó után - Orbán Viktor társaságában - tett sajtónyilatkozatában Áder János emlékeztetett, hogy az április 8-i országgyűlési választást a Fidesz-KDNP nyerte meg, az pedig a szavazás másnapjától mindenkinek világos és egyértelmű, hogy kinek lesz elegendő támogatása az új kormány megalakításához. Ezért már az Országgyűlés alakuló ülésének összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

Áder János köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előttForrás: MTI/Illyés Tibor

A jogerős választási végeredmény megegyezik az április 8-án megismert eredménnyel - közölte az államfő -, ezért az alkotmány vonatkozó rendelkezései szerint

felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására, amit a miniszterelnök elfogadott.

Az elnök a felkérést az Országgyűlés keddi alakuló ülésén tolmácsolja az új parlamentnek, javasolva, hogy a Ház válassza ismét kormányfővé Orbán Viktort.

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnökForrás: MTI/Illyés Tibor

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke - aki negyedik alkalommal kapott felkérést kormányalakításra - úgy fogalmazott: ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot.
Az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor, aki megígérte: minden eszközzel érvényt fog szerezni a magyarok április 8-án kinyilvánított akaratának.Tájékoztatta továbbá a köztársasági elnököt az ország gazdasági, biztonsági és külpolitikai helyzetéről, majd a kormányalakítás állásáról, amelyről a megbeszélést a sajtótájékoztató után is folytatják.
Orbán Viktor elmondta, 14 tagú kormány felállítására készül, közülük heten a politikán belülről, heten pedig azon kívülről érkeznek.
A kétharmadot arra fogom használni, hogy a háromharmadot, vagyis Magyarország minden polgárát szolgáljuk és szolgáljam

- zárta szavait a kormányfő. A találkozó utáni sajtónyilatkozatában Orbán Viktor úgy fogalmazott: ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot.