Újabb fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében. Április 21. óta összesen öt tetemnél mutattak ki afrikai sertéspestist.

Újabb öt sertés esetében mutatták ki a vizsgálatok a sertéspestis jelenlétét.

Ezt Bognár Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos főállatorvosa mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Az állatorvos szerint jelenleg az állatállományok védelme a legfontosabb, mivel a vírusra nincs védőoltás, sem gyógykezelés.

A betegség Heves megye M3-as autópályától északra eső területét érinti, ahol a Nébih minden kilőtt vaddisznót megvizsgál, ezzel próbálva megakadályozni a vírus terjedését.

Az adott területen nyilvántartásba veszik, és szigorúan ellenőrzik a házi sertéseket, az eddigiekben nem találtak a betegségre utaló tüneteket.

Forrás: --

Az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha – felelőtlen emberi magatartással – a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe.

Az ASP egy nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszer hulladékokban hónapokig fertőzőképes lehet.

A Nébih honlapján korábban közölte, hogy a vírus miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea megtiltotta a magyar sertéshús bevitelét.