Mától tűzgyújtási tilalom van Bács-Kiskun és Csongrád megyében is

Bugac, ősborókás
Az erdőtűzben leégett fenyves Bugacon. 2012. április 29.-én kigyulladt és több napon keresztül égett az ősborókás és a fenyves a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A tűz közel ezer hektáron pusztított a fokozottan védett területen.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már májusban elkezdődött a nyári erdőtűzszezon. Mától két térségben, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy az erdőtüzek jelentő részét emberi mulasztás okozza.
Vágólapra másolva!

A meleg, száraz időjárás miatt elsősorban a fenyvesek vannak kitéve a tűz veszélyének, ahol az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek.

Tartós szárazság esetén, egy zivatar után akár már néhány órával ismét meg tud gyulladni a növényzet.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás következménye. A tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, így mindenhol fontos az elővigyázatosság.

2012. április 29-én kigyulladt, és több napon keresztül égett az ősborókás és a fenyves a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A tűz közel ezer hektáron pusztított a fokozottan védett területen Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Keddtől Bács-Kiskun és Csongrád megyében van tűzgyújtási tilalom. Tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások kétszáz méteres körzetében.

A túrázók gáz égőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközt használhatnak, de ezekkel is óvatosan kell bánniuk.

Gyenesdiáson 2011 áprilisában leégett a tűlevelű erdő egy része Forrás: MTI/Varga György

A Nébih kéri a lakosságot, hogy ebben a két megyében lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó parázsmaradékot a szél több száz méterre repítheti.

Fontos továbbá, hogy a szabadban dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert

az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.