Megtudtuk, kik lehetnek a Múzeumkertben talált halottak

2018.05.08. 17:36

A Nemzeti Múzeum kertjének felújítása közben találták meg a sírt, amelyben hat második világháborús katona volt eltemetve. Simonyi Erika szakmuzeológus az Origónak elmondta, hogy gránátokat is találtak.

A kert felújításán dolgozó munkások épp egy csatornát ástak ki, amikor megtalálták a tömegsírt.

Simonyi Erika az Origónak azt mondta, hogy második világháborús katonasírokat találtak. Valószínű, hogy a halott katonákat gyorsan, az ostrom hevében temették el a Múzeumkertben. Körülbelül hat ember földi maradványait sikerült megtalálni. Pontosan még nem tudjuk megmondani, milyen nemzetiségűek voltak, a vizsgálatok zajlanak, egyelőre nem került elő olyan jellegű tárgy, ami erre minden kétséget kizáróan utalna"- mondja a szakmuzeológus és régész.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fettich Nándor múzeumi főigazgató naplójából tudnak következtetni arra, hogy az 1945 február 13-i ostrom közben 11 német és orosz halottat temettek el a múzeum kertjében.Nem volt mellettük katonai azonosító, úgynevezett dögcédula, német és orosz kézigránátok is előkerültek, így ez alapján nem tudjuk meghatározni a katonák nemzetiségét- mondja Simonyi, majd hozzáteszi, hogy a gránátokat a protokoll szerint a tűzszerészek elszállították, ők fogják ezeket megsemmisíteni. Csak egy kisebb területet kellett lezárni, mert nagyobb bomba nem került elő, csak kézigránátok, éles lőszerek. Utóbbiak vizsgálata alapján tudják majd meghatározni az elesett katonák nemzetiségét a feltárásba bevont Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai.

Most kezdődnek meg majd azok a vizsgálatok, amik alapján majd azonosítani lehet őket. A terület lőszermentesítése után folytatódik a múzeumkert felújítása. A Fettich-féle ostromnaplóból sejtettük, hogy ezen a területen számítani kell ilyen jellegű leletekre. Sok katonát kihantoltak közvetlenül a háború után, őket összegyűjtötték, és katonai temetőbe szállították, de úgy tűnik, hogy vannak olyanok, akiket itt felejtettek"- mondja a szakember.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem végeztek már korábban ásatásokat a Nemzeti Múzeum kertjében
azt a választ kaptuk, hogy ilyen alapon bárhol lehetne feltárást végezni a városban, ugyanis ezek nem régészeti korú leletek, ez elsősorban kegyeleti kérdés. A Budapest 1945-ös ostromakor elesettek nagy részét exhumálták, és a végtisztességet a nemzetiségének megfelelő katonai temetőben adták meg. Sok olyan esetet ismernek, amikor azonban feledésbe merült a harc hevében az eltemetettek sírhelye.

Ők második világháborús katonák, és mivel mindenhol harcok dúltak a városban, ezért ilyenre bárhol lehet számítani. A középkori városfal éppen a Kiskörút másik oldalán fut, ez a terület még a török korban is inkább mocsaras terület volt, ezért nem számítottunk régészeti leletre, így nem indult tervszerű régészeti feltárás, de a területen folyamatos felügyelet mellett folyik a földmunka- mondta Simonyi Erika régész.

Információnk szerint az ásatást befejezték.