Tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán. Hat államtitkár és egy kormánybiztos fogja segíteni a tárcavezetőt, akit megszavaztak a bizottsági meghallgatását követően. Így fog kinézni a Miniszterelnökség szervezeti felépítése.

A kormánypárti politikus ismertette, a Miniszterelnökségen

  • 6 államtitkár
  • 1 kormánybiztos dolgozik majd,
  • illetve az egyik államtitkár kormánybiztosként is feladatot kap.
Budapest, 2018. május 14. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én. MTI Fotó: Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Stratégiai államtitkárság

A stratégiai államtitkárság létrejöttét a kabinetrendszerrel magyarázta; a szerv feladata az előkészítés lesz, és ez tölti be a parlamenti államtitkárság szerepét is, Orbán Balázs vezetésével. A vele készült interjúnkat itt olvashatják.

Közigazgatásért felelős államtitkárság

Gulyás Gergely a területi közigazgatásért felelős államtitkárságról szólva jelezte, hogy a Tuzson Bence által vezetett egységhez

  • a kormánymegbízottak,
  • a kormányhivatalok
  • a járási hivatalok
  • az építésügy
  • a közbeszerzések
  • az építésügy tartoznak.

Utóbbi később jó eséllyel nem fog – tette hozzá a politikus.

Tuzson BenceFotó: Polyak Attila - Origo

Uniós kormánypolitika

Beszámolt arról is Gulyás Gergely, hogy az uniós kormánypolitikáért két államtitkár felel: Takács Szabolcs a stratégiaalkotásban, Varga Judit az uniós kapcsolatos terepén kap feladatot.

Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság

A Fürjes Balázs vezette Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárságról szólva jelezte, hogy érdemes arra egységként tekinteni, a hatásköröket Tarlós István főpolgármesterrel egyeztetésben alakítják ki. Az új szervezeti egység működése önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érinti - jelentette ki.

A fideszes politikus azt is megfogalmazta: "viszonylag hamar" egy 10 éves, összefüggő stratégiát fogadhat el a kormány.

Fürjes BalázsFotó: Hirling Bálint - Origo

Modern Városok program

A Modern Városok programot - a modern falvak programmal kiegészítve - Gyopáros Alpár kormánybiztosként irányítja.

Gyopáros AlpárForrás: Facebook

Kormányzati agyközpont: együttműködés a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség fontos feladataként határozta meg, hogy egyfajta „kormányzati agyközpontot" képezve koordinációs feladatokat lásson el, együttműködve a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával.

Sikerek az elmúlt ciklusban

Sikeresnek értékelte a végbement területi közigazgatási változtatásokat, így az állami és önkormányzati feladatok egyértelmű elválasztását, továbbá a járási rendszer helyreállítását. A miniszterjelölt emlékeztetett: több mint 1500 ügytípus intézhető a kormányablakoknál, az éves ügyszám megközelíti a 25 milliót, s az ügyek 80 százalékában 8 nap alatt döntéssel végződik az eljárás.

A politikus további előrelépést helyezett kilátásba az elektronikus közigazgatás területén.

Megszavazták Gulyás Gergelyt

A jelölt kinevezését 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki nem ellenében támogatta a bizottság.