Nem fogunk szennyest teregetni! - írta közösségi oldalán a jobbikos politikus. Pedig ő volt az, aki a Jobbik elnökválasztási kampányában csak szennyest teregetett. Meghunyászkodás lenne? Feltehetően hiábavaló a "gesztus", hiszen egy jobb szándékú bélyeggyűjtő klubból a feléért kizárták volna Novák Elődöt, nemhogy egy politikai pártból, aminek ráadásul Vona Gábornak hívták 12 éven keresztül az elnökét. Nemcsak ő beszélt ki, hanem például Volner János is, aki szintén exkluzív elnökségi történeteket osztott meg a közvéleménnyel. Kérdés, hogy vele mi lesz.

Szombaton hosszú hetek találgatása után kiderült, hogy Sneider Tamás veszi át a stafétabotot Vona Gábortól, így a Jobbikban marad a néppárti vonal, azaz folytatódik a balratolódás politikája. Hosszabb elemzésünkben írtunk róla, hogy nem biztos, hogy ez volt a legszerencsésebb döntés. Feltehetően hasonlóan gondolhatja ezt Novák Előd is, aki a kongresszusi döntést követően ismét egy bejegyzéssel jelentkezett közösségi oldalán. Szépen levezeti, miért szenvedett vereséget a Toroczkai-Dúró páros, az indoklás a következő: szerinte sok alapszervezet megszűnt „a csalódások miatt", akik ha itt lettek volna és szavaztak volna, akkor nem a Vona által támogatott Sneider nyer. Igazából nem is a poszt maga az érdekes, hanem az alatta lévő egyik hozzászólás a magát radikálisnak tartó politikustól. Egy kommentelő azt szerette volna megtudni, ki szervezte ezt a karaktergyilkos kampányt. Többen arra biztatták Novákot, árulja el, kiről, kikről van szó, amire meglepő módon a következőképpen reagált:
Nem fogunk szennyest teregetni.

Forrás: Facebook

Normális esetben semmi probléma nem lenne egy ilyen politikusi megnyilvánulással, azonban figyelembe véve, hogy Novák Elődről van szó, több mint különös. Ugyanis a magát radikálisnak tartó jobbikos az elnökválasztási kampányban gyakorlatilag non-stop szennyest teregetett. Több párttársa is szóvá tette ezt neki, többek között a Jobbik új elnöke, Sneider Tamás is üzent neki a Pesti Srácok kongresszusról készült videójában, kibeszéléssel megvádolva. A szennyest nem teregető Novák a kongresszus előtt annyira nem teregette ki a szennyest, hogy a következőket írta – a teljesség igénye nélkül:

  • Vona lemondása színjáték: A Vona Gábor által ígért lemondás is színjátékká vált csupán, hiszen a következő hónapban lejárna amúgy is az egész elnökség mandátuma, így az igazi lemondás egy legalább időszakos visszavonulás volna csak. (2018. április 9.)
  • Szerencsére nem volt hír belőle: Keresztállítási misszió helyett már hanukázós üdvözletek, illetve legutóbb - szerencsére nem volt hír belőle a kampányban - már a Hit Gyülekezete is kapott Vona Gábor és Mirkóczki Ádám jókívánságaiból, holott épp ő nevezte korábban cionista bizniszszektának őket az Országgyűlésben többször is. (2018. április 9.)
  • Sneider alkalmatlansága: Bár több személyt is el tudnék képzelni a Jobbik élén, akik integrálni tudják a megosztott tagságot, Tamás nem tartozik közéjük. Pedig most az a legfontosabb, hogy egyben tartsuk a pártot. (2018. április 12.)
  • A párt belső kommunikációjának hiánya: A Hír Tv-ből kellett megtudják a Jobbik tagjai (sőt középvezetői is), hogy társelnöki rendszert javasol Vona Gábor elnöksége (ezt Z. Kárpát Dániel hirdette ki a reggeli adásban), most pedig a Népszaván keresztül üzente meg Sneider Tamás, hogy pl. kit szeretnének frakcióvezetőnek. (2018. április 17.)
  • Lejárató kampány indult el a Jobbikban: Suttogó propagandával azt az olcsó hazugságot is terjesztik az egyre esélyesebb Toroczkai Lászlóról, hogy a Fidesz ügynöke. (2018. április 26.)
  • A Jobbik sosem javasolta a kerítést: Történelemhamisításhoz nem szeretnék asszisztálni, ezért most, a választások után úgy korrekt, ha tisztázok valamit, önkritikával is élve: még a részvételemmel működő Jobbik-elnökségben valóban felmerült a határkerítés ötlete 2015 júniusában, de a vezetőség elvetette, így a Jobbik sosem javasolta azt, amit a Fidesz-kormány egy-két hónapra rá megcsinált. (2018. április 29.)
  • A párt belső kommunikációjának hiánya: Mégis jó volt ma kimenni családostul oda, ahol másfél évtizede most először nincs Jobbik-majális, ráadásul erről a szomorú vezetőségi döntésről is a Magyar Időkből kellett értesüljünk még mi, párttagok is. (2018. április 30.)
  • Lejárató kampány a radikálisok ellen: Visszaléptem az alelnökjelöltségtől, miután ismét durva módszereket folytatva kampányolnak ellenünk a Jobbikon belüli riválisok, és nem szeretném, ha ezek a hazug vádak gyengítenék a Toroczkai-Dúró vezetőpáros megválasztását.
  • A pártközpont lejáratta feleségét, Dúró Dórát: A pártközpont telefonos „tájékoztatásaival" ellentétben Dóri nem az én „emberem", nem én irányítom őt, hanem autonóm lényként a maga útját járja. (2018. május 12.)
Novák Előd az elnökválasztási kampány alatt folyamatosan kibeszélt, a vesztes kongresszus után nem teregetné ki a szennyest. Meghunyászkodott volna a magát radikálisnak tartó politikus?Forrás: MTI/Vajda János

Nem nehéz belátni, hogy egy jobb szándékú bélyeggyűjtő klubból a feléért kizárták volna Novák Elődöt, nemhogy egy politikai pártból, aminek ráadásul Vona Gábornak hívták 12 éven keresztül az elnökét. Ismert, ő nem annyira a finom módszereiről híres, ha hatalmi érdekeiről van szó. Nagy kérdés, hogy Novák részéről a fenti mondat egyfajta meghunyászkodást vagy előremenekülést jelent. Az borítékolható, hogy dacára Novák „békülési szándékának", következménye lesz az ügynek. Ha mégsem, a Vona-féle néppárti vonal megkegyelmez neki, az újabb érdekes kérdéseket vet fel.

Mások is látványosan kibeszéltek a Jobbikban

Nemcsak a magát radikálisnak tartó politikus teljesített jól a párt belső ügyeinek nyilvánossággal való megbeszélésében, hanem Volner János frissen megválasztott alelnök is. A magát előszeretettel fényező politikus is exkluzív elnökségi történeteket osztott meg a közvéleménnyel. A kongresszus előtt a következőket írta Facebookján:

A vezető testületeinken belül sokat küzdöttem azért, hogy tegyük a migrációt a Jobbik vezető témájává, hogy ostorozzuk a Fideszt a határvédő kerítés megépítését követelve akkor, amikor az még egy kósza gondolat sem volt a fideszes politikusok fejében. Az elképzeléseim elbuktak, én pedig fegyelmezett katona voltam, és soha nem beszéltem ki, mert egyetlen szóval, a hivatalos álláspontunktól eltérő véleménnyel sem szerettem volna gyengíteni a Jobbikot.

Azóta persze tudjuk, hogy Volner hazudott. A Jobbik nem akart kerítést építeni a határra, ezt egyébként éppen Novák Előd és Toroczkai László írta meg a közösségi oldalakon.

A soha ki nem beszélő Volner János esete sokkal nehezebb, hiszen ő a legnépszerűbb politikus a párton belül, ezzel többször is kérkedett. Ezt támasztja alá, hogy az alelnökök versenyében a legtöbb támogató voksot kapta, akárcsak legutóbb, 2016-ban. Mivel a Jobbiknak vélhetően nagyobb szüksége van Volnerra, mint neki a Jobbikra, a pártfegyelem súlyos megszegése ellenére vélhetően nem zárják ki a pártból.

A néppárti szárnynál is hódoltak a szivárogtatás műfajának. Maga Sneider Tamás, a Jobbik vadiúj elnöke a párt belső dolgait osztotta meg a balliberális sajtóval, ezzel komoly fegyvert adva a radikálisok kezébe a kongresszus előtt, akik többször felhánytorgatták ezt. Mivel az egykori szkinhed nyert, vélhetően az ő ügye a süllyesztőbe fog kerülni.