A nagyapja neveli azt a 13 éves kisfiút, aki tavaly lett teljesen árva. Nővérét előbb ide-oda dobálták, végül jó helyre került, a nagynénjéhez. A gyerekek anyja pár évvel korábban halt meg, testvérük születése után. Tavaly pedig pont a kistestvérük és az apjuk égett bent a házban, ahol laktak. A főbérlő gyújtotta rájuk a házat. A tragédia után lementünk a helyszínre, ahogy most is, egy évvel a történtek után. A gyújtogató ellen most emeltek vádat.

A kiégett ház, ahol a másféléves kislány és az apja bennégett üresen áll. A tragédia óta senki nem megy még a közelébe sem. A kertben térdig ér a gaz, nincs, aki levágja. Ablakok sincsenek rajta. Hogy mi lesz a ház sorsa, senki sem tudja.

MezőcsátFotó: Szabó Gábor - Origo

A tragédia előtt öt ember lakott a Mezőcsát szélén lévő házban: az apa, három gyereke és a tulajdonos. A gyerekek anyja évekkel korábban meghalt, a legkisebb gyerek születése után. Agyvérzése volt.

A kislány életben maradt. Másfél évet élt, akkor gyújtotta rájuk a házat a főbérlő.

A kislány oxigénhiányosan született, de később, amikor hazavitték már jobban volt. Mozogni csak nehezen tudott, igaz, amikor a tragédia történt még csak másfél éves volt.

Róbert, a családfő egyedül nevelte a kicsiket, bár az anyai nagymama felajánlotta a férfinek, hogy magához veszi a gyerekeket és segít. A férfi azonban maga akarta felnevelni gyerekeit.

Míg a felesége élt, nem volt vita abból, hogy albérletben laknak. A főbérlő ráadásul távoli rokona volt az asszonynak, így a férfi joggal gondolta, hogy felesége halála után sem lesz.

Azonban, amikor az asszony meghalt,

a két férfi kapcsolata megromlott.

Az apa valamiért megkérdőjelezte, hogy felesége rokonáé a ház. Előbbi ráadásul párja elvesztése után, egyre többet ivott. Később pedig elkezdte verni a valódi tulajdonost. Utóbbinak többször az erdőben kellett aludnia.

Elvette a pénzét is, pedig a ház Csabié volt  

- mondta el a család szomszédja.

Csabi enyhén fogyatékos, mégis ő foglalkozott a gyerekekkel. Ment értük az óvodába, iskolába. Hozta vitte őket. 

- folytatta a szomszéd.

Róbert, mint megtudtuk, minden nap ivott. A saját apja, aki jelenleg a kisfiút neveli, pénzért adta fiának a bort. Róbert minden nap részeg volt. A gyerekekkel alig foglalkozott, és folyamatosan verte Csabát, és rettegésben tartotta. 

MezőcsátFotó: Szabó Gábor - Origo

Róbert a tragédia éjszakáján is ivott barátaival, ünnepeltek, amikor Csaba rájuk gyújtotta a házat. Róbert két gyermekét ki tudta menteni a lángoló házból, de mikor a beteg kislányáért ment volna vissza, egy gázpalack felrobbant, és Róbert és a másfél éves kislánya bennégtek a házban. 

MezőcsátFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Az életben maradt, még mindig csak 13 éves kisfiút mostanában gyakran látják egyedül kóborolni az utcán, mivel nagyapja Karcagra költözött, és a gyereket hetekre magára hagyja a házban.

Jelenleg Róbert nővére felügyeli a fiút. 

Többször jeleztük, hogy a fiú egyedül van, és ebből még baja lehet

- mondta el az egyik szomszédasszony.

MezőcsátFotó: Szabó Gábor - Origo

Évike, a nagyobbik lány, aki szintén túlélte a tragédiát most 15 éves. Őt a nagynénjénél találtuk meg Tiszatarjánban,

20 kilométerre Mezőcsáttól.

A lányt előbb anyai nagyanyja vette magához, majd amikor az idős asszony egészségügyi állapota magromlott az apai nagyapjához került ahol öccse jelenleg él. A férfi nem sokkal később állami gondozásba helyeztette a lányt arra hivatkozva, hogy a kislány nem fogad szót, nem jár el iskolába. 

Mezőcsát - Éva (15)Fotó: Szabó Gábor - Origo

A lány valóban volt, hogy kerülte az iskolát, de inkább tanulási nehézségei miatt.

Sajnos a kislánynak tanulási nehézségei vannak. Nem tud szorozni, és az írás is nehezen megy neki    

- mondja Évike nagynénjének férje. Ami persze nem is csoda azok után, hogy néhány éven belül elvesztette az anyját, aztán pedig az apját és testvérét. 

Csaba nem veszi fel a kapcsolatot a családdal, és ők sem keresték meg Csabát az előzetesben.

A kislánynak úgy tűnik, nagyobb szerencséje volt, mint öccsének, ő rendes helyre került. 

Két gyereküket nevelik és Évikét is. Nem hagyják magára a kislányt.

Évike nem tudja, ki gyújtogatott. Ő nem látta, de szerették Csabát. 

Legalább ő foglakozott velünk

- mondja.