Soros lobbistái most a focivébére támadnak

2018.05.17. 19:32

A New York-i székhelyű Emberjogi Figyelő nevű civil szervezet újságíróknak 49 oldal terjedelmű „útmutatót" adott ki arról, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokság előtt milyen mértékben romlik az országban az emberi jogok helyzete. Azzal a szándékkal, hogy igyekezzenek e sporteseményt átpolitizálni.

Erről egy spanyol újságíró, Ignacio Ortega és egy német törvényhozó, Petr Briston beszélt az orosz Sputnik News hírügynökség angol nyelvű szolgálatának.

A héten kiadott Emberjogi Figyelő (Human Rights Watch – HRW) jelentés több oldalon át azzal vádolja Oroszországot, hogy elfojtják a szólás és a gyülekezés szabadságát; emberjogi válság uralkodik Csecsenföldön, diszkriminálják a transzneműeket, sőt erőszakot alkalmaznak velük szemben.
A jelentéshez csatoltak egy cikket, amelynek címe: „Oroszország: elnyomás, diszkrimináció a labdarúgó-világbajnokság előtt", és sürgetik a FIFA-t, hogy „álljon ki az emberi jogokért egy hónappal a bajnokság megkezdése előtt".

Ignacio Ortega, a spanyol EFE hírügynökség moszkvai irodavezetője kijelentette, hogy miközben Oroszországban is vannak problémák az emberi jogokkal, a HRW-jelentés láthatóan be akarja sározni a világbajnokságot.

Elmondta, a foci, az foci, a világbajnokság, világbajnokság, és annak ünnepnapnak kell lennie.
A HRW-nek pedig azt javasolta, hogy jöjjenek el személyesen az eseményekre Moszkvába, hogy a saját szemükkel körbenézzenek, és ha akkor látnak problémákat, akkor azt nyugodtan bírálják.
Hozzátette: Moszkva sokkal biztonságosabb, mint például Madrid vagy Barcelona. „14 év itt tartózkodásom alatt semmi bajom nem történt, noha sokszor nagyon későn járok haza..."

Petr Briston, a német jobboldali AfD párt törvényhozási képviselője, kijelentette: a HRW baloldali lobbicsport, amelyet Soros pénzel. 100 millió dollárt kaptak Sorostól 2010 óta, és „minden konzervatív kormányt bírálnak – legyen az Vlagyimir Putyiné, Orbán Viktoré, Donald Trumpé vagy Benjamin Netanjahué".

Hozzátette, egy pillanatig nincs kételye afelől, hogy az EU-kormányok, a médiák és az olyan NGO-k, mint a HRW együttműködnek, hogy besározzák Oroszországot a labdarúgó-világbajnokság előtt. Hozzátette: Soros és az EU mindent megtesz, hogy „megosszanak bennünket, és gyűlöletet szítsanak az emberi jogok ürügyén".

Oroszországban tartják a labdarúgó-világbajnokságot június 14-től július 15-ig. 12 stadionban játszanak, 11 orosz városban. Moszkvában egymillió szurkolóra számítanak.