Ellenzéki háború: Bősz Anett az MSZP kérése ellenére sem mond le

BŐSZ Anett
Budapest, 2018. május 11. Bősz Anett, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló összevont vitában az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A partvonalon kívülre akartak szorítani a Párbeszéd-frakción belül, nem képviselhettük megfelelő súllyal a véleményünket – ezzel indokolta Bősz Anett az Origónak, hogy miért lépett ki a frakcióból. Mandátumáról a szocialista felszólítás ellenére nem mond le, és függetlenként fogja képviselni a liberális választókat. Tordai Bencét váratlanul érte Bősz kilépése a frakcióból. Szabó Tímea, a megszűnő Párbeszéd-képviselőcsoport vezetője szerint nem fontos, hogy van-e vagy nincs önálló frakció.
Vágólapra másolva!

Elkezdett az MSZP-Párbeszéd szövetség úgy funkcionálni, mintha ez két párt szövetsége lenne, és teljes mértékben kihagyták a Liberálisokat – többek között ezzel indokolta Bősz Anett a kilépését a Párbeszéd-frakcióból. Példaként erre azt mondta, hogy egy korábbi írásos megállapodás arról szólt, hogy rá nem vonatkozik a Párbeszéd frakciószabályzata, de később számonkérték rajta, hogy azt miért nem tartja be.

Bősz: Nem szerepelhettünk megfelelő súllyal

Bősz Anett szólt arról is, hogy ők az elmúlt időszakban mindig mindent megtettek annak érdekében, hogy a saját személyes érdekeiket háttérbe szorítsák, és a legvégsőkig kompromisszumkészek voltak. Jó példa erre, hogy lemondtak arról, hogy a nevük megjelenjen az MSZP-Párbeszéd közös listán.

Ha ragaszkodtak volna ehhez, akkor 15 százalékot kellett volna elérnie a pártszövetségnek, ami a választási eredmények ismeretében nem sikerült volna –

mondta a politikus. Nem láttam biztosítottnak a Liberálisok jogait ebben a szövetségen belül, nem képviselhettük megfelelő fajsúllyal a véleményünket.

Bősz Anett kilépésével megszűnik a Párbeszéd frakciója Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bősz Anett arról is beszélt, hogy több esetben nem hívták meg azokra a sajtóeseményekre, ahol az MSZP és a Párbeszéd frakcióvezetője megszólalt. Úgy tűnt nekem, hogy csupán megtűrtek vagyunk ebben az ellenzéki szövetségben – tette hozzá. A mi közös munkánk nem az Országgyűlés megalakulásával vette kezdetét, hanem április 8-a után. A problémáknak már voltak jelei az alakuló ülés előtt – tette hozzá.

Mivel alapvető szerepem volt abban, hogy létrejöjjön a Párbeszéd frakciója, ezért azt reméltem, hogy a súlyomnak megfelelően kezelnek majd –

mondta Bősz Anett. Ez a Magyar Liberális Párt mandátuma, és a mögötte álló politikai közösségé, és ezzel független képviselőként élni is fogok. Az MSZP egyébként azt kérte Bősztől, adja vissza a párt listáján megszerzett mandátumát. Független képviselőként folytatom a munkámat – zárta szavait Bősz Anett.

Tordai Bence meglepődött

Bősz Anett kilépésével kapcsolatban Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a megdöbbenésének adott hangot.

Nem számítottunk rá, és nem volt ennek semmilyen előjele –

mondta a politikus. Közölte, hogy nem tudják a technikai okokra való hivatkozást értelmezni, a feltételek előre adottak voltak, a frakciószövetségben Bősz Anett képviselte volna a liberális értékeket, az anyagi feltételeket pedig teljesítették.

Tordai Bencét meglepte Bősz Anett kilépése Forrás: MTI/Mohai Balázs

Vizsgálják a kialakult helyzetet

Az MSZP nem zsarolható, pénzért nem hajlandó engedményeket tenni - mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Bősz Anett liberális politikus kilépett a Párbeszéd frakciójából.

Tóth Bertalan közölte, a párttanács és az ellenőrző bizottság megvizsgálja a kialakult helyzetet.

Tóth Bertalan elismerte, létezik írásos megállapodás a Liberálisok elnöke és a MSZP elnöke között az együttműködésről.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a kilépéssel kapcsolatban úgy vélekedett: az, hogy Bősz Anett döntése után lesz-e frakció vagy sem, a NER lebontása szempontjából nem elsődleges kérdés, az MSZP-Párbeszéd szövetsége továbbra is az Orbán-rendszer leváltásáért küzd.