Gyakorlatozással ünnepelte meg a honvédség és az ohiói Nemzeti Gárda, hogy immáron 25 éve együtt dolgoznak.

Még negyed évszázaddal ezelőtt kereste meg az ohiói Nemzeti Gárda a magyarokat, és a segítségüket, valamint együttműködést ajánlottak fel a honvédségnek, még a NATO csatlakozást megelőzően - mondta az MTI-nek Szabó István vezérőrnagy, helyettes vezérkari főnök.

Konkrét programmal és tanácsokkal segítettek a felkészülésben a NATO-csatlakozásra, és csatlakozás után ez a segítség együttműködéssé nemesült. Ma már közös gyakorlatokat tartunk, katasztrófaelhárítási ismereteket adunk át egymásnak, és külföldi missziókban is együtt veszünk részt - fogalmazott Szabó István.

A vezérőrnagy elmondta, hogy az amerikaiak és a magyarok legfontosabb közös munkája az afganisztáni szolgálatuk volt, és hogy közösen részt vettek a koszovói nemzetközi békefenntartó erők munkájában is.

Az amerikaiakkal együtt, velük egyenrangúan vettünk részt afgán egységek kiképzésében - hangsúlyozta Szabó István.

Az amerikai Ohio államban nagy magyar közösség lakik, és emiatt kereste fel a Nemzeti Gárda a magyarországi katonákat, de sok külföldi partneri kapcsolatot ápol a katonai szervezet.

Az ohióiaknak Magyarország mellett 2006 óta Szerbiával is van ilyen együttműködésük - tette hozzá a vezérőrnagy.

A közeljövő terveiről Szabó István elmondta: a KFOR-ban szeretnék erősíteni az együttműködést, mert úgy tűnik, mintha csökkent volna az amerikaiak Balkán iránti érdeklődése.