Gátlástalanul hazudnak a migránsok Svédországban

Horgos, 2016. július 26. Éhségsztrájkot folytató migránsok a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 26-án. Két nappal korábban 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból Horgosra, akik közül július 25-én mindössze negyvenen folytattak éhségsztrájkot a tranzitzóna közelében, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy svéd újság, az Expressen írt arról, hogy kutatást végeztek 9000 – elvileg – fiatalkorú afgán migráns ügyében, és megdöbbentő eredményre jutottak. Kiderült, hogy a 9000 migráns legalább 78%-a hazudott a koráról, kijátszva ezzel a svéd szabályozást, így „kíséret nélküli fiatalkorúként” Svédországban maradhattak. 
Vágólapra másolva!

Az Expressen felmérése 9000, elvileg fiatalkorú afgán migránst érintett. Kiderült, hogy a 9000-ből legalább 7000-en hazudtak az életkorukat illetően, hogy ne utasítsák ki őket Svédországból. Mivel egy svéd szabályozás szerint maradhatnak, amennyiben „kíséret nélküli fiatalkorúnak” vagy gyerekkorúnak minősülnek.

Éhségsztrájkot folytató migránsok a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 26-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezt könnyen megtehették, mivel egyikük sem - konkrétan 0%-uk - rendelkezett érvényes személyazonosító dokumentummal, amikor a Svéd Migrációs Tanácshoz fordultak menedékkérelemért.

További megdöbbentő tény, ami az Expressen kutatásából kiderült, hogy a fenti 9000 ember 99,4 százaléka férfi volt.
Az átverés költsége Svédországnak 3 év alatt akár 2,9 milliárd svéd koronájába (290 millió eurót) került.