Bősz kilépési ügye: tiltott pártfinanszírozás gyanúja vetül a szocialistákra

BŐSZ Anett
Budapest, 2018. május 11. Bősz Anett, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló összevont vitában az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kezd világossá válni, miért hagyta ott a Párbeszéd frakcióját Bősz Anett. Az ellenzéki sajtóorgánumokhoz kiküldtek egy dokumentumot, amelyben Molnár Gyula MSZP-elnök és Fodor Gábor állapodott meg arról,hogy a szocialisták 2018 és 2022 között 60 millió forinttal támogatják a Liberálisok nevű pártot. A megállapodást egyébként Karácsony Gergely is aláírta. Az ügy roppant kellemetlen a szocialistákra, és Karácsonyra nézve, hiszen könnyen felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja. Fodorék közben meg fel vannak háborodva, hogy nem jutottak pénzhez.
Vágólapra másolva!

Megírtuk, hogy Bősz Anett, a Liberálisok képviselője a semmiből jelentette be, mégsem ül be a Párbeszéd frakciójába. Amellett, hogy a lépés több, érdekes kérdést felvetett, egy rakat kellemetlen dologgal is járt. A döntés azt jelenti, hogy

  • a Párbeszédnek nem lesz meg a szükséges létszáma a külön frakcióhoz, így függetlenként folytatják a majdnem képviselőcsoport tagjai.
  • elesnek évi 135 millió forint támogatástól, ami a külön frakcióért járt volna
  • megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége is.
  • ezeknek a képviselőknek legalább fél évig függetlenként kell dolgozniuk az Országgyűlésben, legközelebb akkor alakíthatnak új frakciót, ha sikerül még leigazolniuk valakit abba. (Mellár Tamás, független honatya jelezte, nem zárkózik el teljesen tőle)
  • újra kell osztani a parlamentben a bizottsági helyeket is.

Bősz Anett húzása a maga nemében világrekord, hiszen tíz nappal az Országgyűlés megalakulása után sikerült elérnie azt, hogy megszűnjön egy ellenzéki frakció. De miért is volt erre szükség? A felek igyekeztek megmagyarázni a történteket. Bősz Anették azzal indokolták döntésüket, hogy nem látták a garanciáit annak, hogy a liberális értékek megjelennek majd az MSZP-Párbeszéd parlamenti politizálásában, hiába kaptak erre korábban szóbeli és írásbeli ígéretet is. Tordai Bencét váratlanul érte Bősz kilépése a frakcióból. Szabó Tímea, a megszűnő Párbeszéd-képviselőcsoport vezetője szerint nem fontos, hogy van-e vagy nincs önálló frakció.

Budapest, 2018. május 11. Bősz Anett, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló összevont vitában az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tiltott párfinanszírozás gyanúja lengi körbe a szocialistákat és Karácsonyékat

Érdekes fordulatot vett a történet azzal, hogy Bősz kilépésének napján több balliberális szerkesztőséghez is eljutott az a dokumentum, amelyben Molnár Gyula MSZP-elnök, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd bukott miniszterelnök-jelöltje és Fodor Gábor megállapodott, hogy a szocialisták 2018 és 2022 között 60 millió forinttal támogatják a Liberálisokat. A szivárogtatás üzenete egyértelmű: minden bizonnyal az ebben foglaltak be nem tartása miatt lépett ki Fodor Gábor embere a Párbeszéd frakciójából, cserébe kicsit megzsarolták korábbi szövetségeseiket. A Liberálisok támogatására vonatkozó rész a következő:

Nem igazán lehet látni, hogyan tudnak a szocialisták és a Karácsonyék úgy pénzt utalni Fodoréknak, hogy az ne minősüljön tiltott pártfinanszírozásnak. Ugyanis a hatályos jogszabályok szerint

jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Ez csak valamilyen jogi trükközéssel kerülhető el. A 24.hu információi szerint ez egyelőre nem történt meg, utalás legalábbis nem történt még a megállapodás alapján. Az viszont jól látszik, hogy a Liberálisok nagyon felháborodtak, hogy nem jutottak pénzhez, ez látszik Fodor Gábor mai Facebook üzenetében is. A párt szellemi vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy a szocialisták, és Karácsonyék "szerződésszegést követtek el, ezek után nem maradt bizalmunk partnereinkben”.