Fejlesztésekkel készül fel a honvédség az új veszélyekre

2018.05.22. 08:58

Megindulhat a magyar haderő további fejlesztése. A kormány megduplázza a honvédelmi költségvetést.

Megvan a költségvetési támogatás a honvédség fejlesztésére. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy megduplázzák a honvédelemre szánt költségvetést, így a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv támogatása is megmarad - mondta a Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

A miniszter hozzátette, hogy új kihívások és fenyegetések jelentek meg a világban. Ezzel Magyarországnak is szembe kell néznie, így a magyarok védelmében fejleszteni és erősíteni kell a honvédséget.

Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred és a Terrorelhárítási Központ közös hadgyakorlata Szolnokon. 2016. 10. 26.Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette, hogy bár a fiatalokat nem annyira foglalkoztatja a haza védelme, de megtalálják a hozzájuk vezető utat, ugyanis a 18 év alattiakat megcélzó nyári táborok egyre népszerűbbek.

Az önkéntes tartalékosok száma is 1500-al növekedett tavaly július óta. A rendszerváltás óta csak a csökkentés és a leépítés érte a honvédséget, így az alapoktól kell elkezdeni a haderő fejlesztését - mondta Benkő Tibor az M1 aktuális csatorna műsorában.

A létszám kapcsán a honvédség létszáma megfelel a NATO elvárásainak. 3500-an csatlakoztak a magyar haderőhöz az elmúlt években, a honvédség új szervezeteket hozott létre, és több bővítés is volt.

Benkő hozzátette, a honvédségnek jelenleg 40 helikopterre lenne szüksége.