Önálló platformot akarnak a Jobbikban a radikálisok

Toroczkai László; alulnézet demonstráció fiatal FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS NÉZET SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló
Budapest, 2012. március 15. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítója, tiszteletbeli elnöke (b) és a gárdisták a régi TV székházhoz vonultak, ahol egy magyar és egy árpádsávos zászlót kitűztek, miután Toroczkai László vezetésével petíciót kivántak átadni az IMF hazai képviseletének a korábban a Jégbüfénél tüntetők. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Fontos bejelentést tett ma Toroczkai László. Önálló platformot hoznak létre a radikálisok a Jobbikon belül. A mai bejelentés előtt a párt szócsöve, a Zsúrpubi meglepő módon maradásra próbálta bírni Toroczkaiékat.
Vágólapra másolva!

Toroczkai korábban közölte, hogy döntése bejelentése előtt találkozik és egyeztet azokkal a vezetőkkel, középvezetőkkel, akik nyíltan mellette kampányoltak. A Magyar Idők információi szerint ez a találkozó múlt pénteken megtörtént, a résztvevők arról tárgyaltak, hogy kiszakadnak-e a Jobbikból.

Egy erdőben található épületben megtartott bizalmas egyeztetésen részt vett a párt több parlamenti képviselője és a vidéki szervezetek számos emblematikus vezetője is, akik az ásotthalmi polgármestert támogatják.

Az önálló platformmal, amit Toroczkai szerint több polgármester is támogat, egyelőre csak az a cél, hogy a Jobbikon belül megerősödjön a radikálisok hangja. Később persze nem zárható ki a pártszakadás sem.

Toroczkai egyébként keménynek tűnt, de végül a platform megalapítása mellett döntött. Kérdés, hogy ebben ki befolyásolta.

Ráadásul erősen kérdéses, hogy a platformalapításnak mennyire örülnek a Jobbik hagyományos, nemzeti-radikális tagjai. Az viszont szinte biztos, hogy feltehetően ezt a lépést sem tolerálja jól a Jobbik vezetése, és így könnyen egy későbbi pártszakadást okozhat.

Ma kiderül, szakad-e a Jobbik Forrás: Facebook

A Jobbik hivatalos szócsöve Toroczkaiékat marasztalta

Mindenesetre érdekes, hogy az elnökválasztási kampányban Sneider Tamás mellett durván beavatkozó hivatalos jobbikos pártlap, a Zsúrpubi pünkösdhétfőn a Jobbik jövőjével foglalkozott. Az anyag „fontosságát" jelzi, hogy a dolgozatot a portál főszerkesztője jegyzi. Az egy dolog, hogy erősen Wikipédia-gyanús mondatokkal indított az anyag, de ami ezt követően volt olvasható, több mint érdekes volt. A lap arra kereste a választ, hogy miért beszél a Jobbik szakadásáról a közvélemény, amikor egymás után háromszor bejutottak a parlamentbe. A válasz pedig az, hogy

Toroczkai László miatt!

Az indokok a következők voltak:

  • Toroczkai László a Jobbik megalakulása után két évvel indította el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, amely szintén nemzeti radikális ifjúsági szervezet volt. A portál szerint a két szervezet között a mosolygós és fesztelen felszín alatti versengés volt valójában.
  • A két éve bukott pártelnök felkérésére rögtön a pártelnökségbe „ejtőernyőzött" Toroczkai a HVIM-es múltjának köszönhetően ma is riválisként kezeli Vona Gábort, aki éppen ennek felszínre kerülésével egy időben le is mondott minden mandátumáról, és bejelentette háttérbe vonulását. A Zsúrpubi szerint ez az utóbbi tény csak tovább erősítette Toroczkai ambícióit, hiszen nyitottabbá vált az út az elnöki pozíció felé.
  • Toroczkai feltehetően nehezen emésztette meg a vereségét a tisztújító kongresszuson, ez pedig tovább növelheti motivációit.

A parádés indoklás után meglehetősen érdekesen zárult az írás. A teli torokból Vona Gábort és néppárti irányvonalát támogató portál váratlanul elkezdte kérlelni a pártelnökségbe „ejtőernyőzött" Toroczkait és a radikálisokat a maradásra.