A XVI. Kerületi Kézilabda MSE diákjai egy keceli tornáról tartottak hazafelé hétfő délután, amikor is az M0-ás autópályán, Pécel közelében kigyulladt az őket szállító busz. A 14 éves fiataloknak mindössze néhány percük volt arra, hogy kimeneküljenek: sokuknak még a cipőjét sem volt ideje felvenni.

Csak a velük utazó pedagógusok lélekjelenlétének köszönhető, hogy épségben megúszták a történteket.

Menet közben egyszer csak azt vettük észre, hogy füstöl a busz hátsó része. Ekkor már a mellettünk lévő autósok is integettek. Azonnal félreálltunk, elkezdtük kimenekíteni a gyerekeket. A két kolléganőm, Simon Edina és Grandpierre Judit az első ajtónál, én pedig a hátsónál csatárláncban segítettük le őket"– mondta el a Blikknek az egyesület elnöke, Rozmán Attila, aki hozzátette, hogy nem volt sok idejük, mert a busz egyre jobban lángolt.

Ennyi maradt a kigyulladt buszbólForrás: MTI/Lakatos Péter

„A fűről néztük végig, ahogy 5 perc alatt teljesen az enyészeté lett. Csak az járt a fejemben, hogy minél gyorsabban mindenkit lehozzak, köztük saját, 9 és 14 éves gyerekemet is. Utána jutott eszembe, hogy sokkal rosszabbul is járhattunk volna: mint a veronai balesetesek. A gyerekek akkor kezdtek el pánikolni és sírni, amikor már biztonságban voltak."

Sok autós megállt a kigyulladt busz mellett, ők vitték el a gyerekeket a közeli pihenőhelyig.
Így senki nem sérült meg, de

a buszban minden elégett.Visszamentem a buszhoz. Az utastérben semmi sem maradt épen, az érmek, személyes adatok is elégtek– emlékezett vissza Rozmán.

Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy a tűz utáni napon egyik diák sem ment iskolába, és egy pszichológus segítségét kérik, hogy feldolgozzák a történteket. Hozzátette:
Lehet, hogy az érmeink elégtek, de a történtek azt mutatták meg: igazi csapat vagyunk."

A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője, Csámpai Attila azt nyilatkozta a tűzről:

A kollégák átvizsgálták a járművet, hogy meg tudják állapítani a tűz okát. Az ilyen tüzek gyorsan terjednek: sok a műanyag, a kárpit.
A kiégett busz alig négy hete cserélt gazdát. A korábbi tulajdonos szerint a buszt jó műszaki állapotban adta el.