A magyarok szerint a bevándorlás kérdése a legfontosabb az EP-kampányban

2018.05.23. 10:41

Egy uniós felmérés szerint a magyarok elsősorban a bevándorlás témáját tartják fontosnak a jövő évi európai parlamenti választás kampányában, a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott így.

Az Európai Parlament szerdán közzétett közvélemény-kutatásában arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten a kampányban, a tagországok lakosságának 49 százaléka a terrorizmus elleni küzdelmet, 48 százalékuk a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését, és 45 százalékuk a bevándorlást jelölte meg legfontosabbként.

A magyarok a bevándorlást tartják a legfontosabb kérdésnek

A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben:

  • 60 százalékuk a bevándorlást,
  • 47 százalékuk a terrorizmust,
  • 40 százalékuk a munkanélküliséget,
  • 43 százalékuk a külső határok védelmét jelölte meg kiemelt területként.
2015 szeptemberében rengeteg, Magyarországra illegálisan érkező migráns indult útnak buszokkal, vonatokkal Bécs feléForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez utóbbi európai szinten a válaszadók mindössze 26 százaléka szerint kiemelten fontos téma. Az uniós állampolgárok számára továbbá kiugróan fontos még a gazdasági növekedés kérdése is - közölte az Európai Parlament.

Az Európai Unióhoz való viszonyulás

A felmérésből kiderült, hogy az a tény, hogy Magyarország az Európai Unió tagja a magyarok hatvan százaléka szerint jó dolog.

  • 58 százalék azok aránya, akik elégedettek az EU-n belüli demokrácia működésével.
  • 61 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára. Ez 5 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es - akkor nyolc százalékpontos növekedést mutató - eredményhez képest.

A kutatás szerint uniós átlagban a tagállamok lakosságának több mint kétharmada, 67 százalék úgy gondolja, országának kifejezetten hasznos az uniós tagság, ami az 1983 óta mért legmagasabb adat. A megkérdezettek majdnem fele, 48 százalékuk úgy látja, számít a szava az unióban, ami az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta.