Steve Bannon: Orbán Viktor ugyanazt indította el az emberekben, mint Donald Trump

2018.05.23. 22:39

Orbán Viktor ugyanazt a hatást indította el az emberekben, mint Donald Trump - mondta Steve Bannon, az amerikai elnök egykori vezető kampánystratégája, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy Donald Trump megnyerte a 2016-os elnökválasztást. A világszerte ünnepelt stratéga Budapesten, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencián tartott előadásában a Várkert Bazárban több párhuzamot is vont a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök között. Mindketten a nemzeti szuverenitást és az országuk védelmét tartják a legfontosabbnak, és mindketten dühödt támadásokat kapnak a balliberális oldaltól. 

Steve Bannon beszéde elején Donald Trump 2017-es júliusi varsói útját idézte fel. „Donald Trump nem véletlenül ment Varsóba” – mondta - „Nem találomra ment oda – mindenféle jelentőség nélkül” - utalt arra, hogy Európában a magyar és a lengyel kormány vív nagy harcot a nemzeti szuverenitásért. 

Steve Bannon a Várkert BazárbanForrás: MTI/Soós Lajos

Akkor Trump azt mondta:

a legfontosabb kérdés, hogy az európai vezetőkben és a választókban van-e elegendő akarat arra, hogy megvédjék kultúrájukat és országukat.

„Megvan-e az önbizalmuk az értékeikben, hogy azokat bármi áron megvédjék. Van-e elegendő tisztelet az állampolgáraik iránt, hogy megvédjék a határaikat? Van-e akarat és bátorság arra, hogy megvédjék a civilizációjukat azokkal szemben, akik eltérítenék és elpusztítanák azt?” - idézte fel Steve Bannon Trump beszédét.

Erre idén áprilisban a magyar választók elsöprő választ adtak, amikor harmadszor is kétharmaddal választották meg a Fideszt. – mondta Bannon. Felidézte, hogy Orbán Viktor azt mondta: A legfontosabb feladat megőrizni Magyarország biztonságát, keresztény kultúráját, hiszünk a nemzet és Magyarország fontosságában. Azt mondta, hogy

Donald Trump és Orbán Viktor között sok a hasonlóság

– mindketten a nemzeti szuverenitást és az országuk védelmét tartják a legfontosabbnak.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem véletlen, hogy Bannon előadásának a címe az volt: Trump „Amerika az első” politikája és hatása Közép-Európára. Erősen bírálta a Wall Street-i bankárokat és a globalista elitet.

Steve Bannon szerint

harc folyik a globalista elit és a munkásosztály, a középosztály között

Amerika irányításáért. Előbbit elsősorban a média és a Wall Street képviselik, akik elvesztették az átlagos amerikaiakkal és problémáikkal való kapcsolatot, sőt megvetik őket. Az ő képviselőjük volt a választáson Hillary Clinton. Bannon éppen ezért is volt biztos benne, hogy Trump könnyedén meg fogja nyerni a 2016-os választásokat. Pedig Hillary Clintonnak több mint kétmilliárd dollárja volt a kampányra, nekik pedig „csak egy repülő volt, benne Trumppal és egy üzenettel”.

Felidézte Clinton hírhedt, titkos beszédét, melyet pénzügyi támogatói előtt mondott.

„Hillary Clinton és csapata azt hangoztatta, hogy a Trump-szavazók fele szerencsétlen, a másik fele pedig menthetetlen. A hallgatóság lelkendezett, tapsolt – egyszerűen gyűlölik, lenézik a dolgozó embert. Azt gondolják, hogy a dolgozók, a munkásosztály semmirekellő. 30 millió amerikai emberről beszéltek. Egyszerűen semmibe vették az akaratukat. Éppen ezért voltam biztos abban, hogy megnyeri Trump a választásokat– mondta Bannon.

Ezért amikor Trump kampánystratégája lett, azt mondta neki: az Egyesült Államok gerincét a dolgozó középosztály adja. Ők azt szeretnék, hogy Amerika újra nagy legyen, és ha ezt Trump megadja nekik, akkor nyerni fog.  

Donald Trump hihetetlen dolgot indított el Amerikában – a globalista elit most már tisztában van azzal, hogy magasak a tétek – ezért gyűlölik Trumpot. Tudják, hogy vége a játéknak. Sima, egyszerű gyűlöletről van szó.

Bannon élesen bírálta a balliberális sajtót, amely álhírekkel próbálta elriasztani a választókat Trumptól, aztán még a választási eredményt is vonakodott bejelenteni.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A választás estéjén már tudtuk, hogy győztünk, de a CNN nem jelentette be. Kivárt. Az ország eközben azzal foglalkozott, hogy megvédje a nyugati közösséget, a nyugati civilizációt – lehet, hogy ezt nem tudták ilyen szépen megfogalmazni, de ez az, amire szükségük volt. Clinton vereségével pedig a globalista elit megsemmisülését lehetett látni.

Az amerikai és nemzetközi balliberális média azóta is folyamatosan torzít - mondta Bannon. „Utána sem ismerték be a tényt, hogy kikaptak. Azóta is gyalázzák Trumpot. Nem fogadják el a választási vereséget.”

Ugyanez történt a Brexit-népszavazás éjjelén is - emlékeztetett. „A Brexitet sem jelentették be sokáig. Nem akarták elfogadni, elhinni. Arculcsapásként élték meg. Nem hitték el, hogy a munkásosztály, a dolgozók így döntöttek” – mondta Bannon.

Steve Bannon szerint sok esetben nem is politikai ellenzék áll szemben az amerikai elnökkel, hanem egy médiaellenzékEzek a médiumok előzékenyen, „megrendelés nélkül” kiszolgálják a balliberális oldal elvárásait.

Ekkor újabb párhuzamot vont a magyarországi választásokkal.

Magyarországon az idei választásoknál hasonlókat láttam. Orbán Viktor ugyanazt indította el az emberekben, mint Trump. Hihetetlen, hogy mennyire támadták. Azért, mert megvédte a határokat? Megvédte a magyarokat? Ez akkora bűn? Nem tudták elfogadni a balliberális oldalon, hogy durván megverte őket a választásokon.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Steve Bannon szerint a világban a 2008-as válság hozott nagy fordulatot. Ez volt a szikra – mondta. 

„A világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Lehman Brothers csődbe ment, és Bush nem tudta néhány óra alatt a hiányzó 100 milliárd dolláros hiányt fedezni, hogy stabilizálja a gazdaságot” – emlékeztetett Bannon. Azt is hangsúlyozta, hogy a pénzügyi elit megtette, amit Amerika nagy ellenségei – Mussolini, Sztálin és Hitler – nem tudtak megtenni, vagyis teljes káoszt okoztak a nyugati világban és az Egyesült Államokban.

Bannon szerint a globális elit azt hitte, bármit megtehet, a kiábrándult munkásosztály viszont másként gondolta: erőt adott olyan politikai szereplőknek, mint a Tea Party és Donald Trump az Egyesült Államokban, Nigel Farage Nagy-Britanniában. 

„A balliberális média támadásnak indult, de ennek ellenére Trump előretört, aztán Nagy Britanniában a Brexit mellett döntöttek az emberek, majd győzött Trump, majd Orbán Viktort harmadszorra is megválasztották óriási fölénnyel.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A világhírű kampánystratéga beszélt a migránsválságról is.

2015-ben Angela Merkel bejelentette, hogy beenged néhány millió embert Európába – majdnem tönkretette vele az Európai Uniót. Egyetlen kézmozdulatával– emelte ki Bannon, aki rendkívül fontosnak nevezte, hogy

Orbán Viktor harcba szállt a határok védelméért.

Steve Bannon előadása végén azt mondta: a nyugati kultúra értékeit szerte a világban felismerték, ezért van az, hogy mindenhol a nyugati egyetemeken akarnak tanulni. Ezért ezeket az értékeket meg kell őrizni.

Ugyanannyival tartozunk az előttünk élőknek, mint az utánunk jövő generációknak. Kötelességünk van azokkal szemben is, akik ezt ránk hagyták, és a jövő nemzedéke aszerint fogja a teljesítményünket megítélni, hogy mit nyújtunk most. Egy nehéz és hosszú út áll előttünk. Mondhatjuk ezt Trumpról és Orbán Viktorról is. Akiket azért ítéltek el, mert szeretnék, ha nemzeti határok lennének, meg akarják védeni az országukat, hisznek a kultúrájukban, társadalmukban” - zárta előadását.