Szigorodnak az iskolai buszos kirándulások szabályai

Verona, buszbaleset, busz, kiégett, kiégett busz, helyszín, baleset helyszíne
A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows firefighters extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers. / AFP PHOTO / Vigili del Fuoco / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az idei évtől csak szigorú szabályok szerint szervezhetik meg az iskolák, és óvódák a kirándulásaikat. A változtatás legfőbb célja a biztonság. A szabályozás oka a tavalyi veronai buszbaleset, de a nem sokon múlt, hogy a héten újabb komoly tragédia történtjen: hétfő délután az M0-son tanárok mentették ki az égő buszból a diákokat.
Vágólapra másolva!

Az idei évtől szigorítják az iskolai buszos kirándulások szabályait. Rétvári Bence az EMMI parlamenti államtitkára elmondta, erre azért van szükség, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék ezeket a programokat.

Most indul az osztálykirándulások időszaka, de innentől kezdve az óvodák és iskolák csak olyan társaságokkal köthetnek szerződést, akik olyan buszokat használnak,

amelyek 13 évnél nem idősebbek.

A cégekre külön vonatkozik az is, hogy biztosítaniuk kell azt, hogy a gyerekeket szállító sofőr nem szenved alvászavarban.

A külföldi utaknál éjjel 11 és hajnali 4 között nem közlekedhet a kirándulóbusz, és ezidő alatt a buszon kívül pihennie kell a sofőrnek.

A veronai buszbaleset indította el a folyamatot Forrás: AFP/Handout

Az új szabályok minden köznevelési intézményre vonatkoznak.

A fenntartó felel majd a szabályok betartatásáért.

Egy kiadványt is készült, amelyet a fenntartó juttatott el az intézményekhez még tavaly ősszel, és amely útmutatásokat ad a biztonságos kirándulások szervezéséhez - mondta Rétvári Bence.

A tavalyi veronai buszbaleset miatt indított el még egy társadalmi konzultációt a kormány, ennek eredménye most ez a jogszabályi változtatás.