Szigorodnak az iskolai buszos kirándulások szabályai

2018.05.23. 13:52

Az idei évtől csak szigorú szabályok szerint szervezhetik meg az iskolák, és óvódák a kirándulásaikat. A változtatás legfőbb célja a biztonság. A szabályozás oka a tavalyi veronai buszbaleset, de a nem sokon múlt, hogy a héten újabb komoly tragédia történtjen: hétfő délután az M0-son tanárok mentették ki az égő buszból a diákokat.

Az idei évtől szigorítják az iskolai buszos kirándulások szabályait. Rétvári Bence az EMMI parlamenti államtitkára elmondta, erre azért van szükség, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék ezeket a programokat. 

Most indul az osztálykirándulások időszaka, de innentől kezdve az óvodák és iskolák csak olyan társaságokkal köthetnek szerződést, akik olyan buszokat használnak,

amelyek 13 évnél nem idősebbek.

A cégekre külön vonatkozik az is, hogy biztosítaniuk kell azt, hogy a gyerekeket szállító sofőr nem szenved alvászavarban.

A külföldi utaknál éjjel 11 és hajnali 4  között nem közlekedhet a kirándulóbusz, és ezidő alatt a buszon kívül pihennie kell a sofőrnek.

A veronai buszbaleset indította el a folyamatotForrás: AFP/Handout

Az új szabályok minden köznevelési intézményre vonatkoznak. A fenntartó felel majd a szabályok betartatásáért.

Egy kiadványt is készült, amelyet a fenntartó juttatott el az intézményekhez még tavaly ősszel, és amely útmutatásokat ad a biztonságos kirándulások szervezéséhez - mondta Rétvári Bence.

A tavalyi veronai buszbaleset miatt indított el még egy társadalmi konzultációt a kormány, ennek eredménye most ez a jogszabályi változtatás.