Gulyás Gergely: A kormány kedden benyújtja a szigorított Stop Sorost

menekültek
2015 szeptemberében rengeteg, Magyarországra illegálisan érkező migráns indult útnak buszokkal, vonatokkal Bécs felé.
Vágólapra másolva!
A Stop Soros törvénycsomag elfogadása után büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése - közölte Gulyás Gergely az új kabinet megalakulása utáni első Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2019-es költsgvetés kapcsán kiemelte, hogy jövőre is folytatódnak az adócsökkentések, és kedvezőbb lesz a kétgyermekes családok által igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, hogy a kormány első érdemi ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot.

Ezek - a Stop Soros esetében a módosított előterjesztés - jövő héten kerülhetnek az Országgyűlés elé, tárgyalásuk pedig az azt követő héten kezdődhet a parlamentben.

A miniszter indoklása szerint erre kaptak felhatalmazást a választáson.

Budapest, 2018. május 24. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. május 24-én. MTI Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila

Stop Soros törvénycsomag

A Stop Sorosról a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy módosul

  • a rendőrségi törvény,
  • a büntető törvénykönyv,
  • a menedékjogi,
  • az államhatárról szóló,
  • a szabálysértési törvény.

Rögzíteni fogják továbbá, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létre fog jönni egy ilyen Btk.-tényállás.

2015 szeptemberében rengeteg, Magyarországra illegálisan érkező migráns indult útnak buszokkal, vonatokkal Bécs felé Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Stop Soroshoz kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslat

Az alkotmánymódosítási javaslattal kapcsolatban Gulyás Gergely közölte,

egyértelművé teszik, hogy Magyarország csak első biztonságos országként hajlandó menedékjogot biztosítani.

Emellett az alaptörvény-módosítás tartalmazza majd az önálló közigazgatási bíráskodás létrehozását. A tervek szerint a legfelsőbb közigazgatási bíróság a Kúriával egyszintű jogorvoslati fórum lesz, ez a bírósági szervezeti rendszert nem fogja érinteni. Az otthon védelme is része lesz az alaptörvénynek, a javaslat szerint ugyanis kimondják az alkotmányban: a magánlakás, az otthon védelme mindenkit megillet.

Kedvezmény a kis- és középvállalkozásoknak

A kormány tervei szerint csak figyelmeztethetné a hatóság a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik az Európai Unió most hatályba lépő általános adatvédelmi rendeletét (GDPR). Gulyás Gergely közölte továbbá a Kormányinfón, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelet a kis- és középvállalkozói szektor működését ne nehezítse meg, számukra jelentős többletköltséget ne eredményezzen.

Jelezte, az osztrák példát szeretnék átvenni a magyar jogba történő átültetéskor, ez pedig azt jelenti, a kis- és közepes vállalkozásoknál a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kizárólag csak figyelmeztethet, más szankciót nem alkalmazhat.

A politikus megjegyezte, helyes, ha a nagy adatkezelőknél - például a Facebooknál - szigorúbb adatkezelést vezetnek be.

2019-es költségvetés

A tervek szerint a kormány június 13-án nyújtja be a 2019-es költségvetést az Országgyűlésnek, amely július második felében fogadhatja el. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jövőre is

  • folytatódnak az adócsökkentések,
  • a szociális hozzájárulási adó a korábbi megállapodásnak megfelelően két százalékkal csökken,
  • kedvezőbb lesz a kétgyermekes családok által igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is.

A politikus hozzátette, hogy az a célja a jövő évi költségvetésnek, hogy

  • a hiány két százalék alatt maradjon,
  • a növekedés pedig meghaladja a négy százalékot.
  • megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság,
  • a költségvetés működési oldala nullás legyen.

Gazdasági adatokat sorolva Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet Magyarország 2010 óta folytat, sikeres volt.