Szijjártó: Meg kell őrizni Európa versenyképességét és biztonságát

2018.05.24. 16:49

Olyan megállapodásra kell jutni Londonnal, ami ezt szolgálja, mondta a miniszter.

Magyarország szerint meg kell állapodni a britekkel, azzal kapcsolatban, hogy az EU-tagságuk megszűnése utáni helyzet milyen módon alakítható úgy, hogy az később ne veszélyeztesse Európa versenyképességét és a kontinens biztonságát sem - mondta Szijjártó Péter Londonban.

Szijjártó Londonban tárgyalt"Forrás: MTI/Kkm / Szabó Árpád "

Szijjártó Péter David Davisszel, a kilépési tárgyalások irányításáért felelős brit minisztérium vezetőjével tárgyalt.

A külgazdasági és külügyminiszter a rendkívüli veszélyekre figyelmeztetett.

A migránsáradat és a terrorizmus miatt évtizedek óta nem volt ilyen súlyos helyzet Európában.

Szijjártó Péter szerint ezért felelőtlenség lenne Nagy-Britanniát kizárni az európai biztonság garantálásából.

Az Iszlám Állam ellen létrejött globális koalíció kifejezetten komoly sikereket ért el, a terrorszervezet elveszítette a korábban általa ellenőrzött területek 98 százalékát. Ennek nyomán azonban vissza akarja küldeni korábbi külföldi harcosait az európai országokba, és ennek megakadályozásához rendkívüli mértékben összehangolt európai hírszerzési, titkosszolgálati együttműködésre van szükség. Nyilvánvaló, hogy a brit szolgálatok kapacitásának figyelmen kívül hagyása "nem csupán óriási luxus, de óriási felelőtlenség is lenne" az Európai Unió részéről – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: ha a briteket kihagynák az európai védelempolitikából, akkor olyan neuralgikus helyeken lépne fel kapacitáshiány és működési zavar az EU-missziók végrehajtásában, mind a Földközi-tenger vagy a Balkán, márpedig mindkét térség kritikus fontosságú Magyarország biztonsága szempontjából.

Mindezek alapján Magyarország azt szorgalmazza, hogy a Brexit-tárgyalásokat lezáró megállapodás mondja ki: Nagy-Britannia továbbra is rendkívül szoros együttműködést tart fenn az Európai Unióval a biztonság- és a védelempolitikában.

Szijjártó Péter szerint gazdasági téren a lehető legszorosabb, a lehető legmélyebb és a lehető legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodás megkötése lenne az Európai Unió érdeke. Nagy-Britannia ugyanis jelenleg az EU gazdasági teljesítményének 14 százalékát adja, és nyilvánvalóan rendkívüli gazdasági károkat okozna Európának, emellett akár százezrek is elveszíthetnék munkájukat, ha az EU és Nagy-Britannia kereskedelmét vámjellegű és egyéb akadályok nehezítenék.

Magyarország nem tartaná helyesnek, ha Nagy-Britannia és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodását "nem kizárólag gazdasági alapon képzelnék el a tárgyalófelek", vagyis ha nem a gazdasági racionalitás, hanem politikai meggondolások kapnának szerepet a Brexit-tárgyalások gazdasági kérdéseiben is.

Nagy-Britannia a magyar gazdaság hatodik legfontosabb befektetője és a 11. legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke meghaladja az ötmilliárd eurót. Így Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a Brexit-tárgyalások gazdasági és biztonsági együttműködési megállapodással záruljanak – hangsúlyozta összegző nyilatkozatában Szijjártó Péter.